ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Νυν υπέρ πάντων... οι τράπεζες

Με 700 δισ. δολάρια, βγαλμένα από τις τσέπες των φορολογουμένων (κυρίως των εργαζομένων), η κυβέρνηση Μπους επιχειρεί να σώσει το καταρρέον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συζήτηση του «σχεδίου σωτηρίας» συνεχιζόταν στο Κογκρέσο. Ωστόσο, διαφαινόταν ότι παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις το σχέδιο θα εγκρινόταν. Την εκτίμηση αυτή ενίσχυσε η κοινή δήλωση των δύο υποψηφίων προέδρων, Ομπάμα και Μακ Κέιν ότι «είναι ώρα να εργαστούν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε πνεύμα συνεργασίας για το καλό των Αμερικανών»...

Λίγο πριν τη δήλωση Ομπάμα - Μακ Κέιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε απευθύνει μια δραματική έκκληση, τονίζοντας ότι «ολόκληρη η οικονομία μας κινδυνεύει» και προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης».

Η κυβέρνηση Μπους, βεβαίως, δεν είχε δείξει ανάλογη σπουδή για τη στήριξη εκατομμυρίων εργαζομένων που είδαν τα σπίτια τους, τον τελευταίο χρόνο, να βγαίνουν στο σφυρί, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα δάνεια.

Ομως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ούτε η «ένεση» των 700 δισ. δολαρίων θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Ηδη, την περασμένη Πέμπτη μια σειρά ανακοινώσεων για την πορεία βασικών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας ήρθε να επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι:

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ παρουσίασαν τον Αύγουστο πτώση 11,5%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο της 17ετίας. Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 34,5%.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν «βουτιά» 4,5%, εξ αιτίας της μειωμένης ζήτησης για μια ευρεία γκάμα αγαθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση των εν λόγω παραγγελιών κατά 2%.

Οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την περασμένη βδομάδα εκτινάχτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας. Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 32.000 στις 493.000 τη βδομάδα μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η κρίση έχει ξεφύγει κατά ένα μέρος από τα όρια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και με επίκεντρο πάντα στον τομέα της κατοικίας επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Στοιχείο που συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης είναι και η άνοδος της ανεργίας όπως καταγράφεται από την αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

Εν τω μεταξύ, η μία μετά την άλλη οι οικονομίες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης περνούν το κατώφλι της ύφεσης. Μετά την οικονομία της Γερμανίας και η οικονομία της Ιρλανδίας βρίσκεται επισήμως σε ύφεση. Το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικών της χώρας (CSO) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ενώ είχε παρουσιάσει μείωση 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η οικονομική δραστηριότητα στον πρώην «κελτικό τίγρη» έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.

Η «αλήθεια» των Σαρκοζί, Μπους

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας αποφάσισαν να πουν, στους λαούς των χωρών τους, την αλήθεια για τη διεθνή οικονομική κρίση. Ομως, ποια αλήθεια;

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: «Ας πούμε στους Γάλλους την αλήθεια, η οποία είναι: δεν ξεπεράστηκε ακόμα αυτή η κρίση. Στους ερχόμενους μήνες θα εκδηλωθούν επιπτώσεις στα πεδία ανάπτυξης, απασχόλησης και αγοραστικής δύναμής τους».

Αυτή είναι η «αλήθεια» του Σαρκοζί. Ούτε κουβέντα για το ποιος και τι φταίει για την κρίση, ούτε κουβέντα για τα τεράστια κέρδη που καταβρόχθισαν τράπεζες και μονοπώλια και ετοιμάζονται τώρα να ξεκοκαλίσουν τα «πακέτα σωτηρίας».

Οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν και για τα υπερκέρδη του κεφαλαίου, θα πληρώσουν τώρα και για τις ζημιές του. Αυτή είναι η «αλήθεια» του Γάλλου Προέδρου.

Για την ίδια «αλήθεια» μίλησε και ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος στο μήνυμα του τόνισε: «Αντιλαμβάνομαι την απόγνωση των υπεύθυνων Αμερικανών, που πληρώνουν τα δάνειά τους στην ώρα τους, υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους κάθε 15η Απριλίου, και διστάζουν να πληρώσουν για τις υπερβολές της Wall Street. Ομως δοθείσης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, το να μην εγκριθεί ο νόμος τώρα θα κοστίσει σε αυτούς τους Αμερικανούς πολύ περισσότερο αργότερα», είπε ο Μπους.

«Υπερβολές της Wall Street» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την ασύδοτη κερδοσκοπία του χρηματιστικού κεφαλαίου. «Υπερβολές» τις οποίες καλούνται να πληρώσουν με 700 δισ. δολάρια οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Πολλοί εκ των οποίων είδαν τα σπίτια τους να βγαίνουν στους πλειστηριασμούς των τραπεζών για χρέη μερικών χιλιάδων δολαρίων, φυσικά χωρίς καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση.

ΑΤΙΤΛΟ

RENAULT - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Σε απολύσεις 2.000 εργαζομένων, στις θυγατρικές της σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάζει να προχωρήσει η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «Renault». Οι απολύσεις αυτές θα προστεθούν στις 4.000 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι οποίες αφορούσαν στη Γαλλία. Από τις 2.000 θέσεις που θα περικοπούν, οι 900 αφορούν στη Γαλλία. Το σχέδιο αυτό θα έχει αντίκτυπο κυρίως στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Γερμανία, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ Με πρόσχημα επισκευαστικές εργασίες δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, οι «Shell», «BP» ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο ορισμένων διυλιστηρίων τους τον επόμενο μήνα. Από το κλείσιμο αναμένεται μείωση της διυλιστικής δυναμικότητας στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον 6%. Τα διυλισμένα προϊόντα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 952.000 βαρέλια την ημέρα. Σε κλείσιμο διυλιστηρίων τους στην Ευρώπη θα προχωρήσουν επίσης, εντός των επόμενων δύο μηνών, η νορβηγική «StatoilHydro», η πορτογαλική «Galp Energia», η «Exxon Mobil» και η «Tamoil».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΙΝΑ Την πρόθεση της Βενεζουέλας να αυξήσει, από την επόμενη χρονιά, κατά 25% τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια στον πλανήτη, Κίνα, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέφερε ότι οι πωλήσεις αργού από τη Βενεζουέλα θα αυξηθούν το 2009 σε 500.000 βαρέλια ημερησίως από 400.000 βαρέλια αργού ημερησίως στα οποία αναμένεται να ανέλθουν φέτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ