ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη στη συζήτηση για τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Τις ανοιχτές επεμβάσεις, τους ωμούς εκβιασμούς και πιέσεις της ΕΕ σε βάρος λαών, χωρών και κυβερνήσεων που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα στηρίζει ανοιχτά η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την «Αξιολόγηση των κυρώσεων της ΕΕ στο πλαίσιο των δράσεων και πολιτικών της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με κυνικό τρόπο η Εκθεση προτείνει τρόπους για την «αποτελεσματικότερη» αξιοποίηση από την ΕΕ του εγκληματικού όπλου των κυρώσεων κατά των λαών, με τη χρησιμοποίηση «έξυπνων» κυρώσεων, τη χρηματοδότηση των ποικίλλων μισθοφορικών MKO (μη κυβερνητικών οργανώσεων) για την υπονομευτική τους δράση, τη διατήρηση και συνεχή ενημέρωση της «λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων». Παραβιάζοντας όσες βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου έχουν απομείνει, εισηγείται την υιοθέτηση από την ΕΕ του εμπάργκο κατά το πρότυπο του νόμου Χελμς - Μπάρτον των HΠA που υποχρεώνει ακόμη και εταιρείες τρίτων χωρών που συναλλάσσονται μ' αυτές να εφαρμόζουν τις κυρώσεις που αποφασίζουν.

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του KKE, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την πιο πάνω Εκθεση. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του KKE ανέφερε αναλυτικά τα ακόλουθα:

«H συζητούμενη Εκθεση με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα εισηγείται την πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση του απαράδεκτου και απάνθρωπου όπλου των κυρώσεων και του εμπάργκο για την επιβολή με εκβιασμούς και πιέσεις της πολιτικής της ΕΕ σε χώρες, λαούς και κυβερνήσεις που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι "έξυπνες" και "στοχευμένες" κυρώσεις που προτείνονται συνδυασμένες με τη χρηματοδότηση MKO μισθοφόρων της ΕΕ αποτελούν θρασύτητες ανοιχτές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών και παραβιάζουν ακόμα και βασικές αρχές του εναπομείναντος διεθνούς δικαίου.

H έκθεση υιοθετεί την πολιτική του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι HΠA κατά της Κούβας με το νόμο Χελμς - Μπάρτον, ο οποίος υποχρεώνει ακόμη και εταιρείες τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με αυτές να ακολουθούν τις κυρώσεις που αποφασίζουν. Αυτός ο νόμος και το εμπάργκο έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί από τη Γενική Συνέλευση του OHE. Πρόκειται για εξαγωγή του εθνικού εσωτερικού δικαίου, που αποτελεί αυθαιρεσία και κατάργηση των διεθνών αρχών και του καταστατικού του OHE.

H επίκληση του OHE και η αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί το φύλλο συκής για να καλύψει την επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ. Σοβαρότατη ευθύνη έχουν και εκείνοι που εισήγαγαν τη ρήτρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την Εκθεση Ανιολέτο, δίνοντας άλλοθι και πρόσχημα στην ΕΕ και την εγκληματική για τους λαούς πολιτική της».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιανόητη η λύση πέρα από τα ψηφίσματα των Ενωμένων Εθνών

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να συμφωνηθεί λύση του Κυπριακού, που δε θα συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και δε θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ενωμένων Εθνών.

Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει να δει από την Τουρκία, εκτός από τη φραστική στήριξη στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, στήριξη και στην ουσία.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του για την Ισπανία και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της άλλης πλευράς και δεν πρέπει να μας εκπλήττει ότι επαναλήφθηκαν χθες.

Πρέπει, συνέχισε, να δούμε ποια θα είναι η τελική στάση και θέση, που θα τηρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η μεγάλη διαφορά απόψεων, που υπάρχει και διερωτήθηκε πώς ο κύριος Ταλάτ θέλει λύση μέσα στο 2008 και από την άλλη σκληραίνει ή διαφοροποιείται τόσο πολύ από τις βασικές θέσεις, που αφορούν τη λύση του Κυπριακού. Αυτό, κατέληξε, σημαίνει πολύ πιο μακρά και χρονοβόρα διαδικασία.

Στη Σουηδία ο Δ. Χριστόφιας

Επίσκεψη εργασίας στη Σουηδία πραγματοποιεί από χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Fredrik Reinfeldt και θα γίνει δεκτός από τον Σουηδό βασιλιά Carl XVI Gustav.

Στη σουηδική πρωτεύουσα ο κ. Χριστόφιας θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Carl Bildt και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Per Westerberg.

  • Στο Κυπριακό «ουδείς έχασε λεφτά στοιχηματίζοντας υπέρ της μη λύσης», ανέφερε ο πρώην αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Sir David Hannay, σχολιάζοντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Κοινή η «οπτική» των τεσσάρων

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κρίση στον Καύκασο και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ ήταν τα θέματα για τα οποία η Ντόρα Μπακογιάννη απέσπασε τη συμφωνία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε χτες. Σημειώνουμε πως το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«To ΕΣΕΠ, όπως είπε η υπουργός, συζήτησε αναλυτικά τρία ουσιαστικά θέματα: Την κρίση στον Καύκασο, τα θέματα τα οποία έχουμε στα Βαλκάνια και κυρίως το Κυπριακό. Ηταν μια καλή συζήτηση, όπως άλλωστε πάντα, στο Συμβούλιο αυτό. Το μήνυμα, το οποίο είναι και πιο ουσιαστικό από όλα, είναι το μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο Χριστόφια και στις συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν χθες για τη νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ηταν (μήνυμα) ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

Τα άλλα κόμματα

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Δ. Χριστόφια εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε ότι το συμβούλιο «στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό» και πρόσθεσε ότι «η ομοφωνία των κομμάτων επ' αυτού είναι πολύτιμη, το μήνυμα είναι ενιαίο, αφορά τον ελληνισμό. Συμβάλαμε όλοι με επιτυχία ώστε να διαμορφωθεί το τελικό μήνυμα προς την κυπριακή ηγεσία».

Σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Α. Λοβέρδος έκανε λόγο για την «ανάγκη να δούμε μερικές πτυχές της πρακτικής που αφορά την πολιτική μας», ενώ για την κρίση στον Καύκασο επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει καταδίκη της γεωργιανής επίθεσης στο προσκήνιο. Και τόνισε: «Πρέπει να είναι σαφής η καταδίκη και η θέση της Ελλάδας απέναντι σε μια χώρα που προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κίνηση των μηχανισμών του πολέμου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, αναφερόμενος στην κρίση του Καυκάσου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από πιο παλιά, από το Αφγανιστάν, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την περικύκλωση της Ρωσίας με την αντιπυραυλική ασπίδα και την προσπάθεια να βάλουν την Ουκρανία και τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ, προφανώς ενόχλησαν τη Ρωσία, η οποία αντέδρασε. Αν αντέδρασε υπέρμετρα ή πόσο υπέρμετρα αντέδρασε, αυτό είναι δευτερεύον».

Σχετικώς με το Κυπριακό, ο Γιάννης Μπανιάς δήλωσε ότι «πρέπει να μείνουμε στις θέσεις που παλαιότερα έχουμε πει για ένα ενιαίο κράτος με δύο συνιστώσες» και επανέλαβε τη στήριξή του στον κ. Χριστόφια.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ευρωβουλευτής Γεώργιος Γεωργίου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Γεωργία καταδίκασε τις ενέργειες του προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι «αν υπάρξει ονομασία η οποία περιλαμβάνει το όνομα "Μακεδονία", βαδίζουμε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ