«Με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι γονείς και εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, αλλά ακόμα και αυτοί που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τους όρους ασφάλειας, έχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς πληρώνουν τροφεία που συνεχώς αυξάνονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 3ος Παιδικός Σταθμός Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος από το 2002, μετά το σεισμό του 1999, στεγάζεται σε κοντέινερ.
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας καταγγέλλουν ότι γίνεται προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει η μεταστέγαση του συγκεκριμένου Παιδικού Σταθμού σε κτίριο που δεν πληροί τις προδιαγραφές μελέτης κτιρίων παιδικών σταθμών, όπως κρίθηκε από την αυτοψία που διενήργησε η Επιτροπή Καταλληλότητας που συγκροτήθηκε την 22/11/2007 με την υπ' αριθμ. 296/2007 απόφαση Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας (αρ. πρωτ. 16096/9-11-07).
Με αφορμή την περίπτωση του 3ου Παιδικού Σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας αναδεικνύεται για άλλη μία φορά το πρόβλημα καταλληλότητας στέγασης των παιδικών σταθμών. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, είτε δημοτικοί είτε ιδιωτικοί, δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης, πυρασφάλειας, ενώ τα προβλήματα εντείνει η παντελής έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου εκ μέρους των νομαρχιών και των περιφερειών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Εκατοντάδες παιδιά έχουν μείνει «εκτός», εξαιτίας του απαράδεκτου προγράμματος
Μόλις 32 παιδιά... «δικαιούνται» φέτος μια θέση στο δημοτικό βρεφονηπιακό του Δήμου Λευκάδας, ως συνέπεια του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», με το οποίο επιδοτούνται συγκεκριμένες θέσεις έως το 2013.
Η μείωση των δαπανών είναι τέτοια, που στο Δήμο Λευκάδας οι θέσεις μειώνονται από 170 σε 32! Να σημειωθεί ότι και πέρσι οι αιτήσεις ήταν 271, δηλαδή και πάλι αποκλείστηκαν 100 παιδιά, ενώ και από τον κρατικό παιδικό σταθμό έμειναν έξω άλλα 100 παιδιά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες του δήμου, βάσει των αιτήσεων, οι θέσεις στους δημοτικούς σταθμούς πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στις 350.
Τα χρήματα επιδότησης για το Δήμο Λευκάδας από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας είναι περίπου 100.000 ευρώ κι έτσι η δημοτική αρχή, εφαρμόζοντας πειθήνια την κυβερνητική πολιτική, δέχτηκε να υποβάλει αίτηση για να υπολειτουργήσει μόνο το πρόγραμμα του βρεφονηπιακού σταθμού, αφήνοντας κλειστό το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες (22 παιδιά), τον παιδικό και τον βρεφικό σταθμό.
Την περασμένη Δευτέρα το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση στο δημαρχείο με τη συμμετοχή εργαζομένων και των παιδιών τους. «Δε μας έδωσαν και πολλή σημασία», δηλώνει στον «Ρ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Σταματέλος. «Πετύχαμε να συζητηθεί τουλάχιστον το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου για το θέμα των παιδικών σταθμών φαίνεται ότι «ενοχλεί» τη δημοτική αρχή (στηρίζεται από τη ΝΔ). Οπως καταγγέλλει ο Ν. Σταματέλος, «η δημοτική αρχή Λευκάδας υποχρέωσε στα μέσα Ιούλη, μετά από μαζική απεργία, 9 εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε βρεφονηπιακούς σταθμούς να διαγραφούν από το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλιώς δε θα γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι στο δήμο». Οπως λέει, «οι αιτήσεις για διαγραφή των εργαζομένων από το σωματείο τους έφτασαν στο Εργατικό Κέντρο από το φαξ του δήμου και φυσικά το καταγγείλαμε», συμπληρώνει.
Με Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά άμεσα μέτρα
Τα σοβαρά προβλήματα της οικολογικής καταστροφής της λίμνης Κορώνειας στο Νομό Θεσσαλονίκης και της μόλυνσης της τάφρου 66 «έφερε» στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η λίμνη της Κορώνειας στο Νομό Θεσσαλονίκης, ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο βούρκο, χωρίς ψάρια, μέσα στον οποίο θανατώνονται χιλιάδες πουλιά, γεγονός που αποδεικνύει την αδράνεια των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην αναγκαιότητα διάσωσής της», αναφέρει ο ευρωβουλευτής.
«Σύμφωνα με δηλώσεις και μελέτες ειδικών, αιτία γι' αυτό το οικολογικό έγκλημα, είναι τα απόβλητα των εργοστασίων της περιοχής και τα αστικά απόβλητα, που ρυπαίνουν για δεκαετίες τη λίμνη λόγω μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού καθώς και η μη αλλαγή του τρόπου ποτίσματος των καλλιεργειών», επισημαίνει.
Οπως σημειώνει, στη σημερινή κατάσταση έχει οδηγήσει η ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων και ρωτά την Επιτροπή αν «σκοπεύει να παρέμβει, ώστε να διασωθεί η λίμνη».
«Η ανεξέλεγκτη ρίψη ανεπεξέργαστων εργοστασιακών αποβλήτων στην τάφρο 66 του Δήμου Ειρηνούπολης (Ν. Ημαθίας) προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή και την υγεία των κατοίκων. Τα εργοστάσια μεταποίησης ροδάκινου των Νομών Ημαθίας και Πέλλας διαθέτουν συστήματα βιολογικού καθαρισμού, αλλά δεν τα λειτουργούν, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, διοχετεύοντας τα απόβλητα στην τάφρο», σημειώνεται στην Ερώτηση.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι η αυθαιρεσία αυτή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Και ρωτά την Επιτροπή «εάν σκοπεύει να λάβει μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση της τάφρου 66 από τις βιομηχανικές αυθαιρεσίες, να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή και να προστατευτεί η δημόσια υγεία».
Προς συμβιβασμό με την κυβέρνηση οδεύει η ΚΕΔΚΕ, στα οικονομικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα ο «Καποδίστριας 2». Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρός της Ν. Κακλαμάνης, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία στα δύο από τα τρία τρέχοντα οικονομικά αιτήματα της Ενωσης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δεσμεύτηκε «ότι θα υλοποιήσει τη γραπτή υπόσχεσή του, σχετικά με την καταβολή υπό μορφή ομόλογων των παρακρατηθέντων πόρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ψηφίζοντας πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2009, την αναγκαία προς τούτο διάταξη». Επίσης διαβεβαίωσε ότι στο νέο προϋπολογισμό θα εγγραφεί το 90% των προσαυξημένων τελών κυκλοφορίας υπέρ των ΟΤΑ.
Οσον αφορά την εφάπαξ καταβολή των 250 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, ο Γ. Αλογοσκούφης αντιπρότεινε την καταβολή τους σε 4 ισόποσες δόσεις, δύο εντός του 2008 και δύο μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2009. Στην εν λόγω νέα πρόταση Αλογοσκούφη, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ομως, ο Ν. Κακλαμάνης έστρωσε το έδαφος του συμβιβασμού αφήνοντας να φανεί ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του υπουργού, «με την προϋπόθεση ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τμηματική καταβολή των 250 εκατ., θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου».