Εναντι αδράς αμοιβής, δικηγόροι έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών αναλαμβάνουν να κλείνουν τα ραντεβού για την αίτηση ασύλου και την «κόκκινη κάρτα»
Στην ουρά από τα χαράματα για το πολυπόθητο ραντεβού στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών |
Εκεί βρέθηκε χτες και μίλησε μαζί τους αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που κάνει το ΚΚΕ την Κυριακή, 31 Αυγούστου στην πλατεία Αττικής. Γρήγορα μαζεύεται γύρω από την «ντουντούκα» πλήθος μεταναστών. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες τούς λένε να γραφτούν στα συνδικάτα τους, να γνωριστούν και να παλέψουν με τους Ελληνες συναδέλφους τους.
Τους μιλούν για τα μαθήματα ελληνικών που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες. Κάποιοι που καταλαβαίνουν ελληνικά μεταφράζουν στην ντουντούκα, για να καταλάβουν κι οι υπόλοιποι. «Βοηθήστε τον εαυτό σας μέσα από τον οργανωμένο αγώνα», τους λένε.
Τα όνειρα και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων εμπορεύονται κάποιοι δικηγόροι, αφού η αντιμεταναστευτική πολιτική το επιτρέπει |
Οπως μας λέει ο Ματέους από τη Γεωργία, ο δικηγόρος αν θέλεις να σου κλείσει ραντεβού για να βγάλεις την «κόκκινη κάρτα», σου ζητάει περίπου 600 ευρώ. Αν θέλεις για ανανέωση, 100 - 130 ευρώ.
Τις καθημερινές είναι τα ραντεβού για τις ανανεώσεις, τις Κυριακές το πρωί γίνονται οι αιτήσεις για άσυλο. Κλείνονται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών 400 ραντεβού. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών εξετάζεται πάνω από το 95% των αιτημάτων ασύλου στη χώρα, οπότε τα λεφτά είναι πολλά για τους δικηγόρους. Προτεραιότητα στα ραντεβού έχουν κάποιες ευάλωτες ομάδες (ανάπηροι, έγκυες, παιδιά) και πρόσφυγες από Σομαλία, Νταρφούρ, Ιράκ, Αφγανιστάν. Οσο πιο ασφαλής είναι η χώρα και άρα μειωμένες οι πιθανότητες να χορηγηθεί άσυλο, τόσο ανεβαίνει η ταρίφα από τους δικηγόρους που μπορεί να φτάσει και τις 4.000 ευρώ! Κανονικό εμπόριο ανθρώπινων ελπίδων και ονείρων...
«Εχω έρθει πάνω από 15 φορές και ραντεβού για να κάνω αίτηση δεν έχω κλείσει ακόμα», λέει ο Σεζάτ Ακράμ από το Πακιστάν. Αυτή η κατάσταση τους εξωθεί στο να αναζητήσουν λύση στους δικηγόρους, αφού δεν μπορούν να χάνουν συνεχώς μεροκάματα για να στήνονται έξω από το Αλλοδαπών.
Οι μετανάστες καταφεύγουν στη λύση της «κόκκινης κάρτας» από καθαρά μεγάλη ανάγκη. Για να εξασφαλίσουν κάπως τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, αφού τα περιθώρια νομιμοποίησής τους είναι πολύ περιορισμένα, δεδομένης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Για να βγάλει κάποιος άδεια παραμονής χρειάζεται ένσημα. Υπάρχουν μετανάστες που είτε δεν τους κολλάνε ένσημα, είτε είναι για καιρό χωρίς δουλειά. Οπως ο Ματέους, από τη Γεωργία. Μας δείχνει το χέρι του. Στο βραχίονα είναι βαθιά χαραγμένο, σχεδόν «κομμένο». Μας εξηγεί, ότι τον έκοψε τζάμι στην οικοδομή, όπου δούλευε και έχει μείνει χωρίς μεροκάματο και χωρίς ένσημα για μήνες. Ετσι έχει ανάγκη την «κόκκινη κάρτα», προκειμένου να μην απελαθεί. Γι' αυτή δε χρειάζονται τα ένσημα.
Η ταλαιπωρία μεγάλη, αλλά η ανάγκη τους μεγαλύτερη: Ο Αχμεντί Ραχμαντουλά, 19 χρονών από το Αφγανιστάν, έχει αλλάξει διεύθυνση σπιτιού εδώ και τρεις μήνες. Στην «κόκκινη κάρτα» του πρέπει να αναγραφεί η νέα διεύθυνση, προκειμένου να μπορέσει να βγάλει άδεια εργασίας. Δουλεύει σε αλουμίνια. «Κάθε φορά φεύγω από τη δουλειά για να φτιάξω την κάρτα μου, κάθομαι εδώ μέχρι τις 2 το μεσημέρι και τίποτα δε γίνεται», λέει στο «Ρ».
Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας επισκέφτηκε «αποθήκη» του Τμήματος όπου κρατούνται σαν ζώα εννιά πρόσφυγες
Εννιά αλλοδαποί - 3 Παλαιστίνιοι, 3 Ιρακινοί και 3 Αφγανοί - κρατούνται σε «αποθήκη» του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, σε συνθήκες που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον ανθρώπινο πολιτισμό, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι στη χώρα μας - με ευθύνη των κυβερνώντων που εφαρμόζουν τις εντολές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη συνέργεια των κρατικών μηχανισμών - οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που συλλαμβάνονται και κρατούνται, δε θεωρούνται άνθρωποι, αλλά κάτι λιγότερο και από ζώα!
Το θέαμα που αντίκρισαν η αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και εκπρόσωπος των Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα, που επισκέφτηκαν το κελί του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, όπου κρατούνταν οι 9 μετανάστες - οι δυο ήταν ανήλικοι, 16 και 17 ετών - οι οποίοι είναι διαφυγόντες από εμπόλεμες περιοχές, ήταν τραγικό και απερίγραπτο. Αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται επί δέκα μέρες στο τσιμεντένιο πάτωμα με μία κουβέρτα, δίχως τη δυνατότητα να πλυθούν. Παραμένουν νηστικοί από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 το απόγευμα της επόμενης μέρας, υποφέρουν από αρρώστιες και ήδη ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Με δηλώσεις στα ΜΜΕ ο Τ. Τσιόγκας, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων προσφύγων και τις παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων - όπως αυτή για τη στέγαση και τη σίτιση των λαθρομεταναστών - που έχει υπογράψει και η Ελλάδα και τονίζει ότι το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα θα κάνει ό,τι μπορεί και για την αποκάλυψη αυτών των καταστάσεων, αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών και των προσφύγων.
Στο μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει κι ένα άλλο περιστατικό απάνθρωπου «βασανισμού» μεταναστών που έλαβε χώρα στη Λάρισα. Αγνώστου αριθμού κρατούμενοι μετανάστες, δεμένοι με χειροπέδες, κουβαλήθηκαν από την Ελασσόνα στη Λάρισα, κλεισμένοι, σαν τα ζώα - αν και στη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους τα μεταφέρουν με πιο ασφαλή τρόπο - μέσα σε καρότσα αγροτικού φορτηγού, το οποίο μετασκευάστηκε σε «αστυνομική κλούβα», καθώς σκεπάστηκε με μουσαμά και τοποθετήθηκε πλέγμα που χρησιμοποιείται στις οικοδομές!
Το γεγονός, που εμφανίστηκε σε φωτογραφία στο διαδίκτυο, επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και διενεργείται σχετική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται από αστυνομικές πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρονται μετανάστες κρατούμενοι μ' αυτό το φορτηγάκι - το οποίο χαρακτηρίζεται ως «υπηρεσιακό όχημα» - αφού χρησιμοποιείται πολύ συχνά και ιδιαίτερα σε αστυνομικά μπλόκα σε δύσβατες περιοχές, για τη μεταφορά συλληφθέντων.
Συνεχίζει τις «μπίζνες» η κυβέρνηση με τη Μονή Βατοπεδίου. Οπως αποκαλύφθηκε, στη Μονή μεταβιβάστηκε, μέσω της ΚΕΔ, το κεντρικό κτίριο του Ολυμπιακού Xωριού στο Μενίδι. Για το θέμα, και σχετικά με Eρώτηση που κατέθεσαν, χτες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην απάντηση των αρμόδιων υπουργών.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει 8.800 στρέμματα δημόσιου δάσους στη Χαλκιδική. Πρόκειται για μια έκταση την οποία έχει δωρίσει στη Μονή Βατοπεδίου, η οποία έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο.