Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σε μια χούφτα ο πλούτος όλος

«Το πιο εύπορο ένα τοις χιλίοις, η κατηγορία στην οποία ο φτωχότερος έχει ετήσιο εισόδημα 1,6 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει 145.000 φορολογούμενους (...) Το μέσον εισόδημα όσων ανήκουν στο πιο εύπορο ένα τοις χιλίοις ήταν 3 εκατομμύρια δολάρια το 2002, δυόμισι φορές υψηλότερο από τα 1,2 εκατ. δολάρια τιμαριθμικά προσαρμοσμένα που κέρδισαν το 1980. Καμία άλλη κατηγορία δεν είδε τα εισοδήματά της να αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς. Το μερίδιο της εισοδηματικής πίτας που κέρδισε η κατηγορία αυτή διπλασιάστηκε σε σχέση με το 1980, φθάνοντας το 7,4% όλων των εισοδημάτων. Για το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού το μερίδιο αυξήθηκε πολύ λιγότερο, ενώ για το υπόλοιπο 90% έπεσε (...) Το 53% των φοροαπαλλαγών θα ωφελήσει το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού ενώ το 15% θα ευνοήσει το πλουσιότερο ένα τοις χιλίοις - τους προαναφερθέντες 145.000 φορολογουμένους» (τα στοιχεία για τις ΗΠΑ από τον David Cay Johnston σε «The New York Times» / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Αφοσιωμένη στον καπιταλισμό»

«Είτε του αρέσει του Μπλερ, είτε όχι, η Δυτική Ευρώπη είναι αφοσιωμένη σε έναν καπιταλισμό που διαφέρει σημαντικά από το ψυχρό ατλαντικό μοντέλο. Οι λαοί της έχουν καταλάβει ότι αφού εξασφαλίσεις μια αξιοπρεπή διαβίωση δεν γίνεσαι πιο ευτυχισμένος ζητώντας συνεχώς περισσότερα. Δεν θέλουν να εργάζονται 60 ώρες την εβδομάδα, 50 εβδομάδες το χρόνο και να βλέπουν τα παιδιά τους σπανίως. Δεν επιθυμούν ιλιγγιώδεις ανισότητες και εισοδήματα, ούτε να ζουν σε περιχαρακωμένες κοινότητες, ούτε να κλείνουν δύο εκατομμύρια ανθρώπους για να σαπίζουν στη φυλακή. Με άλλα λόγια δεν θέλουν να γίνουν Αμερική» (ο Johann Hari σε «The Independent» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Βρίσκει και γράφει

«Οι Γάλλοι εκλογείς προσπαθούν να περισώσουν το 35ωρο σ' έναν κόσμο όπου οι Ινδοί μηχανικοί είναι έτοιμοι να εργαστούν 35 ώρες την ημέρα. Καλή τύχη λοιπόν» (ο Thomas Friedman / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ