Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ

(Στο Ανατολικό Μέτωπο)

Ο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ «Ρίζος» και η στήλη του «Σαν σήμερα» μας θύμισε προχτές πως τις 6 του Φλεβάρη ιδρυόταν το ΕΑΜ Νέων, με κυριότερη, βασική συνιστώσα την Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), τη «Φιλική Εταιρεία Νέων» και τη «Λεύτερη Νέα».

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ της Αντίστασης, που όλο και φούντωνε περισσότερο με διαδηλώσεις, απεργίες, ανησυχούσε πολύ τους κατακτητές και τους Κουίσλιγκ. Τους ανησυχούσε η πλατιά συμμετοχή της νεολαίας και αναζητούσαν τρόπους να εξουδετερώσουν τον αγώνα, να μαντρώσουν τους νέους σε διάφορες φασιστικές οργανώσεις. Στόχος βασικός ήταν να χτυπήσουν το σπουδαστικό αντιστασιακό κίνημα και να επιστρατεύσουν τη νεολαία μας για το Ανατολικό Μέτωπο, καθώς και να εξασφαλίσουν εργατικό δυναμικό στα εργοστάσιά τους.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του αγώνα στα ΑΕΙ και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας σχεδιάστηκε με την ίδρυση μιας φασιστικής οργάνωσης, που είχε ως «αρχηγό» έναν καθηγητή της Φιλοσοφικής, τον Γ. Σακελλαρίου. «Αλεξιπτωτιστής» καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη, με «ειδικές σπουδές» Ψυχολογίας στην Αμερική, φερμένος από τον Μεταξά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο.

ΤΟΤΕ, ακριβώς, καλοκαιριάτικα (1942), για να βρεθούν «έτοιμοι» με το άνοιγμα του Πανεπιστημίου, έφτιαξαν έναν σπέσιαλ νόμο που τον τιτλοφόρησαν «περί οργανώσεως των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών» και που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» στις 10 Ιούλη 1942. Ηταν μια δύσκολη στιγμή για το νεολαιίστικο κίνημα.

Η ΟΚΝΕ και το ΕΑΜ Νέων μπήκαν αποφασιστικά στον αγώνα για να διαφωτίσουν, αλλά και να ξεσκεπάσουν τα προδοτικά αυτά σχέδια, που στόχο τελικό τους είχαν να χτυπήσουν το αντιστασιακό φοιτητικό κίνημα που τους είχε τρομάξει.

ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ του ΕΑΜ Νέων κατάγγελναν ανοιχτά στο λαό και στη νεολαία τα προδοτικά εξοντωτικά σχέδια, τονίζοντας πως «... Ο άνθρωπος αίσχος Γ. Σακελλαρίου ζητάει από το προδοτικό κάθαρμα Μπάκο (υπουργός Αμυνας) δήμιους για τους φοιτητές. Και σαν τέτοιους θέλει να χρησιμοποιήσει τους φοιτητές αξιωματικούς, τα τιμημένα παιδιά, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά μας. Κι οι πιο καλόπιστοι θα δουν τι ζητούν οι κατακτητές κι οι προδότες κι ο γκεσταπίτης Σακελλαρίου».

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κι αποκαλυπτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια άλλη προκήρυξη, στην οποία δημοσιεύεται εμπιστευτικό έγγραφο του Τσολάκογλου (ΑΠ 309), που απευθύνεται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

ΓΡΑΦΕΙ σχετικά: «Παρίσταται ανάγκη ιδρύσεως αστυνομικού σταθμού εν τω Εθνικώ Πανεπιστημίω υπό καταλλήλου αξιωματικού. Η δύναμις του σταθμού θα τεθεί εις την διάθεσιν του καθηγητού Γ. Σακελλαρίου. Ελθετε εις συνεννόησιν μετά του εν λόγω καθηγητού απ' ευθείας και προβήτε αθορύβως, προ της ενάρξεως των μαθημάτων, εις την ίδρυσιν του σταθμού...». Και από κάτω από το έγγραφο φαρδιά - πλατιά η υπογραφή του προδότη τότε πρωθυπουργού, του Γ. Τσολάκογλου.

ΗΤΑΝ μια μεγάλη διαφωτιστική εξόρμηση που έγινε τότε από τις αντιστασιακές νεολαιίστικες οργανώσεις. Την ΟΚΝΕ και το ΕΑΜ Νέων. Καλά μελετημένη, ξεσκέπαζε το λύκο που ήθελε να μας παρουσιαστεί με προβιά προβάτου, δηλαδή τον γκεσταπίτη Γ. Σακελλαρίου και φυσικά κι όλους τους άλλους, που πιο προσεκτικοί λούφαζαν, αλλά που κι αυτοί είχαν βασικά τους ίδιους στόχους.

Ο ΓΚΕΣΤΑΠΙΤΗΣ καθηγητής κι οι συνεργάτες του, που σχεδίασαν την ίδρυση της φασιστικής οργάνωσης, είχαν ξεσκεπαστεί. Μάταια τότε προσπάθησε με άρθρα που δημοσίευσε στην κατοχική εφημερίδα «Ακρόπολις» (Σεπτέμβρης 1942) να παρουσιάζεται σαν οργανωτής ενός «παραδείσιου κόσμου», όπου οι χαφιέδες και οι κάθε λογής σμπίροι θα φρόντιζαν για την «τήρησιν των νόμων και της τάξεως», αυτής βέβαια που επέβαλαν οι χιτλεροφασίστες καταχτητές.

ΑΥΤΟΙ που σχεδίαζαν την φασιστική οργάνωση, τελικά αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τα σχέδια. Ο Γ. Σακελλαρίου σε μια δήλωσή του έλεγε στους φοιτητές και τη Σύγκλητο ότι την είχε εγκαταλείψει, ότι είχε πλανηθεί κι ότι του αρκεί να πίνει «μέχρι τρυγός το ποτήριον της πικρίας...».

Η ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ με τον αγώνα της και τη μαχητική συμπαράσταση του λαού ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Οπως ένα σχεδόν χρόνο αργότερα η λαοθάλασσα θα ματαίωνε την πολιτική επιστράτευση. Η 5η του Μάρτη 1943 θα μπει νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας. Οι χιτλερικοί δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν ούτε ένα φαντάρο για το Ανατολικό Μέτωπο. Κι αυτό λέει πολλά για το σήμερα. Δεν έπεσε βέβαια ουρανοκατέβατο. Εγινε αγώνας μεγάλος. Κι είχε πολλές και μεγάλες θυσίες η μικρή μας χώρα στην αντιφασιστική μάχη της ανθρωπότητας με τα φασιστικά θεριά...


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ