Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπέγραψαν χτες τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού και σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς πρόκειται να εκλεγεί καγκελάριος από το γερμανικό κοινοβούλιο και να αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Καρλ Νεχάμερ ορκίστηκε τη Δευτέρα νέος καγκελάριος της Αυστρίας, ο τρίτος μέσα σε δύο μήνες. Ο Νεχάμερ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, διαδέχθηκε πριν λίγες μέρες στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος (OVP) τον Σ. Κουρτς, ο οποίος εμπλέκεται σε κατηγορίες για διαφθορά και ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι αποχωρεί από την πολιτική.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στους 34 έφτασαν οι νεκροί από το ηφαίστειο Σεμέρου στην Ινδονησία, που «ξύπνησε» το Σάββατο, εκτοξεύοντας σύννεφα τέφρας και καταστρέφοντας καμιά δεκαριά χωριά στη γύρω περιοχή. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν μέχρι χτες τους 20, όπως και οι τραυματίες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 33χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στην ομάδα που δολοφόνησε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζ. Κασόγκι, τον Οκτώβρη του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ρουασί - Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού και έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Πρόκειται να οδηγηθεί στη Γενική Εισαγγελία του Εφετείου του Παρισιού, που θα τον ενημερώσει για το ένταλμα, και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Τουρκία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν ξανά τη Δευτέρα, εναντίον της χούντας του Σουδάν. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από διάφορα προάστια του Χαρτούμ και άλλων μεγάλων πόλεων. Με τις κινητοποιήσεις τους καταγγέλλουν τη συμφωνία των πραξικοπηματιών με τον - αρχικά ανατραπέντα - πρωθυπουργό Α. Χάμντοκ, επισημαίνοντας ότι συνιστά «επιστροφή στο παλαιό, στρατιωτικο-ισλαμιστικό καθεστώς». Από τις 25 Οκτώβρη, που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 διαδηλωτές.

ΓΚΙΤΕΓΚΑ.-- Τουλάχιστον 38 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρκαγιά χτες στην κεντρική φυλακή της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, Γκιτέγκα. Δεν ανακοινώθηκαν τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ φωτιά είχε εκδηλωθεί στην ίδια φυλακή και τον Αύγουστο, χωρίς να υπάρχουν τότε θύματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ