Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Ινστιτούτο του Βιβλίου» - Α. Καρδαμίτσα: Μάρτιν Χόσι «Ευριπίδης. Ο ποιητής των παθών» (μετάφραση Ταραντίλη Μπέτυ. Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στη διαχρονική αξία της πολιτικο-κοινωνικής θεματολογίας των 18 διασωθέντων έργων - τραγωδίες και σατυρικά δράματα - του μεγάλου ρεαλιστή ποιητή της αρχαιότητας. Θεματολογία για πολιτεύματα, πολεμικές συγκρούσεις, κοινωνικές δομές, θρησκευτικές δοξασίες, πνευματικές και φιλοσοφικές τάσεις, η οποία με ποικίλους τρόπους αφορούσε στο τραγικό και τραγελαφικό στοιχείο της κοινωνικής και ανθρώπινης πραγματικότητας). Ξενοφώντος «Περί διακυβέρνησης (Ιέρων - Λακεδαιμονίων πολιτεία - Αθηναίων πολιτεία)» (κριτική και ερμηνευτική έκδοση των προαναφερόμενων έργων του Ξενοφώντα από τη Βιβιέν Τζ. Γκρέι. Μετάφραση της Ιωάννας Κεραμέτση, επιμέλεια Χρ. Τσάγγαλης. Ο Ξενοφών με το διάλογο «Ιέρων», την πραγματεία «Λακεδαιμονίων πολιτεία» και το προφορικά αποδιδόμενο σε αυτόν έργο «Αθηναίων πολιτεία», ασχολείται με τρία κοινωνικά συστήματα: την τυραννία του ενός, το μεικτό πολίτευμα της Σπάρτης και της συλλογικής Αθηναϊκής δημοκρατίας). Γιώργος Αραμπατζής «Βυζαντινή φιλοσοφία και εικονολογία» (μελέτη για τα ηθικά και αισθητικά στοιχεία της βυζαντινής φιλοσοφίας).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Στρατής Τσίρκας «Το εικοσιένα στη νεοελληνική λογοτεχνία (Σολωμός και Μακρυγιάννης)» (πρόλογος του ποιητή, μεταφραστή, προέδρου του ΔΣ του ΜΙΕΤ, Διονύση Καψάλη. Η έκδοση προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση, το 1911, του Στρατή Τσίρκα, περιλαμβάνει το ανέκδοτο κείμενο ομιλίας του συγγραφέα στην Πνευματική Εστία της Αλεξάνδρειας το 1947, με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου για το εμπνευσμένο από το '21 σολωμικό έργο «Γυναίκα της Ζάκυνθος» και τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη. Το ανέκδοτο κείμενο-ομιλία του Τσίρκα απόκειται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό - Ιστορικό Αρχείο, που αποτελεί «τμήμα» του ΜΙΕΤ).

- «Αγρα»: Κατερίνα Μάτσα «Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη (Ο τοξικομανής και ο θάνατος)» (το βιβλίο της υπεύθυνης του «ΨΝΑ-18 Ανω», παρουσιάζει 14 κλινικές περιπτώσεις τοξικομανών, που αποδεικνύουν τον τυραννικό καταναγκασμό, την κόλαση και τον καθημερινό ψυχοσωματικό θάνατο των τοξικομανών).

- Σαββάλας: Σωτήρης Δημητρίου «Ο κινηματογράφος σήμερα (ανθρωπολογικές πολιτικές και σημειωτικές διαστάσεις)». (Μελέτη για τις δυνατότητες του κινηματογράφου να υπηρετήσει δύο κύριους στόχους της ανθρωπολογίας: την προσέγγιση του «Αλλου» και την κριτική παρουσίαση των πολιτικο-πολιτισμικών ιδεών και γεγονότων που επηρεάζουν την κοινωνία).

- «Αγκυρα»: Συμεών Γρ. Σταμπουλού «R.M. Rilke - P. Celan (από την ελεγεία στο ερεβώδες ποίημα)». (Δοκίμιο και μετάφραση δύο σημαντικών ποιητικών έργων του 20ού αιώνα, των «Ελεγειών από το Ντουίνο» του Ράνερ Μαρία Ρίλκε, γραμμένο το 1922, και του κύκλου ποιημάτων του Πάουλ Τσέλαν «Βυθισμένη στη νύχτα», γραμμένο το 1966. Στο εισαγωγικό δοκίμιο περιγράφεται η «γενεαλογία» των δύο έργων και η επίδρασή τους στη μετέπειτα ποίηση).

- Σοκόλης-Κουλεδάκης: Αλέξης Σταμάτης «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» (θεατρικό έργο, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα).

- «Στοχαστής»: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης «Κάποτε στην Αρτα»

(νουβέλα που εκτυλίσσεται στην Αρτα από το μεσοπόλεμο μέχρι και την απελευθέρωση από τους ναζί).

- «Εμπειρία Εκδοτική»: Πάνος Μακρίδης «Αδιέξοδος» (συλλογή με μικρά γεμάτα ρυθμό, συναίσθημα, αισθαντική «οργή», νοηματική και λεκτική ευθύτητα ποιήματα, εικονογραφημένα με «εύγλωττες» φωτογραφίες).

- «Κίχλη»: Δημήτρης Δασκαλόπουλος «Δύο αντιφωνήσεις» (δύο κείμενα του επίτιμου διδάκτορα του ΑΠΘ, με θέμα τις απόψεις των Κ. Καβάφη και Γ. Σεφέρη για το βιβλίο και την τυπογραφική τέχνη). Γιώργος Μήτας «Ιστορίες του Χαλ» (ιστορίες για το παρελθόν).

- «Πνευματική ζωή» (περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 203 αφιερωμένο σε Βέλγους συγγραφείς).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό. Τεύχος 523 με αφιέρωμα στον ένοπλο δοσιλογισμό στη Μακεδονία, το 1943-1944).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ