Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης του Προέδρου Χάντι και το «Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο» που έχει την έδρα του στο Αντεν. Η συμφωνία υπογράφηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας παρουσία ανώτατων αξιωματούχων των δύο πλευρών, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που από το 2015 πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το διοικητικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας αποφάσισε ότι η Αγία Σοφία μπορεί να λειτουργεί μόνο ως χώρος λατρείας (τζαμί) και ότι πρέπει να ακυρωθεί παλιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας (από το 1945) για τη μετατροπή της σε μουσείο. Η απόφαση λήφθηκε μετά από επανειλημμένες προσφυγές της τουρκικής Υπηρεσίας για τα Ιδρύματα Ιστορικών Μνημείων και το Περιβάλλον.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Στη φυλακή οδηγήθηκε χτες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Αλγερίας, Χάλιντ Τούμι, καθώς κρίθηκε ένοχος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Είναι ο 12ος πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του πρώην Προέδρου της Αλγερίας Α. Μπουτεφλίκα που καταδικάζεται για διαφθορά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τις αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων και πρώην στελεχών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προκάλεσε χτες η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναβάλει τη δημοσιοποίηση έκθεσης κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάμειξη της Ρωσίας στη βρετανική πολιτική σκηνή.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ενας 27χρονος Αμερικανός αντισημίτης συνελήφθη χτες στο Κολοράντο των ΗΠΑ με τις κατηγορίες του σχεδιασμού και της προετοιμασίας βομβιστικής επίθεσης σε εβραϊκή συναγωγή.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Το ποσοστό μολύβδου που περιέχεται στο νερό που καταναλώνουν πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις του Καναδά ξεπερνά τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, επισημαίνει έκθεση που συντάχθηκε χτες από ομάδα δημοσιογράφων σε συνεργασία με εννέα πανεπιστήμια.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν νέα κοιτάσματα 7 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου, επισημαίνοντας πως πλέον διαθέτουν τα έκτα μεγαλύτερα κοιτάσματα «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την υποστήριξή του στη συνέχιση των παζαριών για τη διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν εξέφρασε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ