Κυριακή 6 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Λάβρος» κατά του Ιράν εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που του αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη φετινή του ομιλία στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιστράτευσε όλο το γνωστό «οπλοστάσιο»: Το Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι «απειλή για όλο τον πλανήτη»... το Ιράν «απέχει μόλις λίγους μήνες από την απόκτηση πυρηνικού όπλου»... η αλλαγή τακτικής σε διπλωματικό επίπεδο του νέου προέδρου Ρουχανί δεν αποτελεί «παρά κόλπο για να κερδίσει χρόνο» κλπ.

Και το επιμύθιο σταθερό: Το Ισραήλ και μόνο του θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν προκειμένου να το αποτρέψει από την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Την ομιλία ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων με ανάλογο περιεχόμενο. Οπως σχολίαζαν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ουδέν μη αναμενόμενο από τον Νετανιάχου. Με μία διαφορά: Οτι τώρα το «αντι-ιρανικό» μένος συμπίπτει, διόλου τυχαία, με την εμφάνιση τάσης «προσέγγισης» ανάμεσα στη νέα ιρανική ηγεσία και τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που «αναθερμαίνει» σενάρια περί «επίτευξης συμβιβασμού» χωρίς να αποκλείεται και η στρατιωτική απειλή, όπως και στην περίπτωση της Συρίας.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι δε συμφέρει καθόλου την ισραηλινή αστική τάξη, που διαισθάνεται ότι μπορεί να μειωθεί ο ρόλος ως ισχυρής δύναμης - χωροφύλακα, στενού συμμάχου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Ε. Μ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ