Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ATΛΑΝΤΑ.-- Αμερικανός δικαστής αρνήθηκε χτες να ορίσει εγγύηση και να αφήσει προσωρινά ελεύθερο τον Τζάστιν Ρος Χάρις από την Ατλάντα, που φέρεται πως άφησε προ ημερών σκοπίμως τον 22 μηνών γιο του μέσα στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το παιδί να πεθάνει από υπερθερμία.

ΡΑΛΕΪ.-- Ο τροπικός κυκλώνας «Αρθουρ» έπληξε χτες τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας, κοντά στο ακρωτήριο Λούκαουτ, στο νότιο άκρο του Αουτερ Μπανκς, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 163 χιλιομέτρων την ώρα, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Αγνωστοι στο Κεντρικό Μεξικό έκλεψαν την Πέμπτη ένα ημιφορτηγό που μετέφερε το επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό ιρίδιο 192, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στη βιομηχανική ραδιογραφία. Στο τέλος του περασμένου χρόνου, κλέφτες διέφυγαν με φορτηγό που περιείχε επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό το οποίο τα Ηνωμένα Εθνη είχαν ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει συστατικό για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας». Το ραδιενεργό φορτίο εγκατέλειψαν στη συνέχεια οι κλέφτες κοντά στο σημείο από όπου είχε κλαπεί, καθώς φαίνεται ότι ασθένησαν εξαιτίας της έκθεσής τους σε ραδιενέργεια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βασίλισσα της Βρετανίας έδωσε χτες το όνομά της στο νέο μεγαλύτερο σκάφος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, «HMS Queen Elizabeth», στη διάρκεια τελετής στο ναυπηγείο του Φάιφ Ροσάιθ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε χτες πως καθηλώθηκε ο στόλος και των 97 μαχητικών «F35» της «Λόκχιντ Μάρτιν» μέχρι να ολοκληρωθούν εξονυχιστικές επιθεωρήσεις στις μηχανές των μονοκινητήριων μαχητικών. Αφορμή για έρευνες προκάλεσε η εκδήλωση πυρκαγιάς στις 23/6 στη μηχανή ενός «F35» σε αεροπορική βάση της Φλόριντα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η πρωτοβουλία πολιτών «Επιτελείο για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» ανακοίνωσε χτες πως συγκέντρωσε 536.548 υπογραφές για την προκήρυξη δημοψηφίσματος για το ζήτημα της διγλωσσίας, σύμφωνα με την έκθεση που απέστειλε η κροατική κυβέρνηση στη βουλή, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό με τη σειρά του θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος και εάν αποφανθεί θετικά θα καθορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του. Η πρωτοβουλία, στην οποία μετέχουν πολλοί βετεράνοι πολέμου, ζητά με δημοψήφισμα να αποφασιστεί χρήση της γλώσσας και της γραφής μειονοτήτων σε περιοχές στις οποίες αποτελούν το 50% του πληθυσμού και όχι το 1/3 του πληθυσμού, που ισχύει τώρα.

ΑΝΟΪ.-- Το Βιετνάμ ανακοίνωσε χτες ότι ετοιμάζεται να διαθέσει 540 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά 32 νέων πλοίων που θα περιπολούν τις ακτές, σε μια περίοδο που οι εντάσεις και οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας εντείνονται διαρκώς.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Η αστυνομία της Πορτογαλίας έκανε γνωστό ότι κατέσχεσε 237 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε καφάσια με μπανάνες από την Κολομβία οι οποίες κατέληξαν στα ράφια πολλών πορτογαλικών σουπερμάρκετ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ