Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Προδιαγεγραμμένη ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στο τελικό αποτέλεσμα που συνιστά πρόκληση για τους εργαζόμενους, συνέβαλε σειρά παραγόντων, κυρίως των δύο εταίρων του δικομματισμού, της εργοδοσίας και των εκπροσώπων του εργοδοτικού - κρατικού συνδικαλισμού. Ο μόνος παράγοντας που μπορούσε να χαλάσει το «σχέδιο» ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μόλις, λοιπόν, φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη διάθεση να ξεπεράσουν τα προδιαγεγραμμένα όρια (όπως αποδείχτηκε με την απεργία της 15ης Μαρτίου), μπήκαν μπροστά οι μηχανές της «σύνεσης», του «ρεαλισμού» και της «συναίνεσης».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων προσπάθησε να εμφανιστεί ουδέτερη. Ομως, με την εισοδηματική πολιτική για το δημόσιο τομέα, με αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού και με σαρωτικές διαθέσεις κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν άφησε περιθώρια παρεξηγήσεων, ήταν ο μέντορας των εργοδοτών.

Το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως και των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης μετά την υπογραφή: Ικανοποίηση για το ύψος των αυξήσεων - κοροϊδία, αλλά και για τη διετή «κοινωνική ειρήνη» που διασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή της προγραμματισμένης σκληρής αντεργατικής πολιτικής, αλλά και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

«

Αξιοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία εργοδοτών - πλειοψηφίας ΓΣΕΕ (για αύξηση 77 λεπτών στο κατώτερο ημερομίσθιο!) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την απέδωσε στους «αγώνες» της ΓΣΕΕ...

Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε μόνος του την απόδειξη για τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην τελική «συναινετική» έκβαση των διαπραγματεύσεων. Η δημαγωγική αντιπολιτευτική του πολιτική «άντεξε» μέχρι του σημείου που απειλούνταν η «κοινωνική ειρήνη» και τα επιχειρηματικά κέρδη.

Προσφέροντας αντιστήριξη στις επιλογές του δικομματισμού στη ΓΣΕΕ, αλλά και δέσμιος των πολιτικών του επιλογών σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Συνασπισμός προσπαθεί ματαίως να διαχωρίσει τη θέση του και να απαλλαγεί από τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων από την αρχή μέχρι την προχτεσινή συμφωνία είναι ένα πρώτης τάξεως δείγμα για να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους. Να μετρήσουν τα ταξικά τους συμφέροντα και να μετρήσουν έτσι φίλους και εχθρούς. Να εκτιμήσουν την καθαρή και χωρίς ταλαντεύσεις και υπεκφυγές στάση του ΠΑΜΕ σ' όλη αυτή την πορεία.

Η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο πολιτικό πεδίο, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι η προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, της διαρκούς υποβάθμισης των συμφερόντων και της ίδιας της ζωής της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Για να πάψουν να αισθάνονται «ασφαλείς» όσοι συνέβαλαν στην κατάπτυστη συμφωνία.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ