Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μαγνήτης κινδύνων για τους λαούς

Το πρόσφατο περιστατικό στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέπεσε πύραυλος και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, απέδειξε ξανά πως η εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς αποτελεί μαγνήτη σοβαρών κινδύνων για τους λαούς. Ανεξάρτητα από το τι θα αποδειχθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό (αν ήταν ρωσικός πύραυλος ή όχι, αν ήταν λάθος ή σκόπιμη ενέργεια), ένα είναι σίγουρο: Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αυξάνονται όλο και πιο απειλητικά τα πυρά που ανταλλάσσουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τη μοιρασιά αγορών και πρώτων υλών, για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα σφαιρών γεωπολιτικής επιρροής. Οι ΗΠΑ προωθούν ορμητικά την περαιτέρω διείσδυσή τους, ενισχύοντας στρατιωτικές και επιχειρηματικές συμμαχίες (όπως αυτές που τους κατοχυρώνει το νομοσχέδιο «EastMed Act», για την «αμυντική και ενεργειακή συνεργασία» τους με Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρο) για να αυξήσουν τα πλεονεκτήματά τους έναντι της Ρωσίας αλλά και της Κίνας. Αντιδρώντας, η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με όλους τους τρόπους, τόσο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που θα υπονομεύει τα ερείσματά της στην περιοχή, όσο και στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλείουν τα πολεμικά της πλοία από τα κυπριακά λιμάνια.

* * *

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο, σε συνεργασία με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με τις οποίες συμπράττει κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα. Αυτές οι επιδιώξεις όμως συνδέονται άμεσα και εξαρτώνται από την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες δυνάμεις. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ βλέπουν τη λεκάνη της Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, που θα μειώσει τη σημασία του ρωσικού αερίου, άρα και την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και γι' αυτόν το σκοπό τής προσφέρουν ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό, με συνεκμετάλλευση της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου. Σε ό,τι αφορά την Ανατ. Μεσόγειο, προϋπόθεση είναι να διευθετηθεί το Κυπριακό με μια από τις διχοτομικές λύσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Να γιατί οι ΗΠΑ από τη μία αξιοποιούν την Κύπρο για να πιέσουν την Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και από την άλλη προωθούν την οριστική διχοτόμηση και τη συνεκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ με την Τουρκία, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Και βέβαια, ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο στην κυπριακή κυβέρνηση για να ξεκόψει από τη Ρωσία, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις και τις απειλές κατά πάντων της ρωσικής διπλωματίας.

* * *

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των οξυμένων και σύνθετων ανταγωνισμών, επομένως, πρέπει να δούμε και τα διάφορα σχέδια για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, ακόμα και την Τουρκία (της οποίας, κατά τ' άλλα, τα στρατεύματα θα «αποχωρήσουν»). Αλλά και τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας, για τα οποία η Ελλάδα παινεύεται ότι πρωτοστατεί, σέρνοντας την Κύπρο πιο βαθιά στο βούρκο του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του στην περιοχή. Μέσα από το ίδιο πρίσμα πρέπει να δούμε και τη δραστηριοποίηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην κυπριακή ΑΟΖ, που παρουσιάζονται ως «εγγύηση» τάχα και «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνεται ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ευλογία για τα κέρδη τους, κατάρα όμως για τον κυπριακό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Οσο περισσότερο δυναμώνει η πρόσδεση της Κύπρου στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, τόσο θα μεγαλώνουν οι αντιδράσεις της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων. Τόσο θα δυναμώνει επίσης ο κίνδυνος να βρεθεί η Κύπρος στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται απρόβλεπτα.

* * *

Ο πύραυλος που κατέληξε στο κυπριακό έδαφος είναι καμπανάκι που προειδοποιεί, ειδικά αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι η πορεία του δεν ήταν και τόσο «τυχαία». Πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθεί ότι ήταν πύραυλος τύπου «scunt», εδάφους - εδάφους, που διένυσε την απόσταση από τη Συρία πριν εκραγεί στον Πενταδάκτυλο, όπως εκτιμούν έγκριτοι στρατιωτικοί στην Κύπρο... Είναι όμως προειδοποίηση και για το λαό της Ελλάδας, όπου τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν εγκλωβίσει τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία και τη χώρα στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Β. Αφρική, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της για λογαριασμό της αστικής τάξης και όχι του λαού. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι που η χώρα μας και ο λαός της μετατρέπονται σε μαγνήτη κινδύνων, αναδεικνύοντας επιτακτικά την ανάγκη να αποτελέσει κριτήριο ψήφου η ιμπεριαλιστική εμπλοκή, που θα βαθύνει κι άλλο την επόμενη μέρα, όπως δεσμεύεται η ΝΔ, που ετοιμάζεται να παραλάβει την κυβερνητική σκυτάλη. Μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, μπορεί να αποτελέσει πραγματική ασπίδα του λαού απέναντι στους κινδύνους που μεγαλώνουν.


Α. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ