Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σε μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ότι «έχουμε πολύ λίγους πόρους για να μελετήσουμε την παραπληροφόρηση από την Κίνα». Μίλησε συνολικά για υβριδικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, που στοχεύουν «τον χώρο πληροφοριών μας» και «κρίσιμες υποδομές μας». Αναφέρθηκε επίσης στη μονάδα East Stratcom της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεχίζει να εξετάζει τις «ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου υποναύαρχος Μάικλ Στάντμαν μίλησε για «βαθιά ανησυχητικά» σχέδια της Βόρειας Κορέας ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αναφέρθηκε σε ενδείξεις για νέα «κινητικότητα» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οπως υποστήριξε, ανιχνεύτηκε λειτουργία μιας εγκατάστασης ατμού, η οποία εξυπηρετεί ένα ραδιοχημικό εργαστήριο που η Πιονγιάνγκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για επανεπεξεργασία πλουτωνίου. Ανέφερε ότι αν υπάρξουν αποδείξεις πως «οι Κορεάτες επανεπεξεργάζονται πιθανώς πυρηνικό καύσιμο, τότε θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης με την Κορέα».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, απαίτησε προχτές από τις συριακές αρχές, σε άτυπη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τη δημοσιοποίηση στοιχείων για «δεκάδες χιλιάδες» κρατούμενους που, όπως είπε, υπάρχουν σε φυλακές υπό την επίβλεψη του κράτους. Ζήτησε επίσης την επιστροφή λειψάνων αιχμαλώτων πολέμου.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία και οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Χτες η Ερευνητική Επιτροπή της Αρμενίας ξεκίνησε ποινική δίωξη εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Β. Μανουκιάν, για δημόσιες εκκλήσεις για βίαιη ανατροπή εξουσίας και βίαιη αλλαγή του συνταγματικού συστήματος.

ΜΠΟΛΙΒΑΡ.-- Στην Κολομβία συνεχίζεται η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου με την ανοχή του αστικού κράτους. Τα θύματα μόνο από την αρχή του χρόνου έφτασαν τα 28 την Τρίτη, με τη δολοφονία του 82χρονου ηγέτη των αγροτών Ορλάντο Μέσα στην επαρχία Μπολίβαρ. Από το 2016 που υπογράφτηκε η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες των FARC - EP έχουν δολοφονηθεί συνολικά 1.144 αγωνιστές, ανάμεσά τους και 256 πρώην αντάρτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (INDEPAZ). Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης ένοπλης σύγκρουσης, υπάρχουν πάνω από 120.000 αγνοούμενοι. Οπως ανακοινώθηκε οι περισσότεροι φέρεται να είναι στην επαρχία Αντιόκια, όπου φτάνουν τους 30.000.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, σε μια επίθεση με μαχαίρι χτες στη νότια Σουηδία. Ο φερόμενος δράστης, ένας νεαρός άντρας, τραυματίστηκε στο πόδι από αστυνομικά πυρά και συνελήφθη. Η αστυνομία αρχικά είχε αποκλείσει τη σύνδεση της επίθεσης με τρομοκρατία, αλλά το βράδυ ανέφερε ότι ερευνά το συμβάν ως ένα «τρομοκρατικό έγκλημα».

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κέντρο όπου γίνονται τεστ για τον νέο κορονοϊό σε πόλη της Βόρειας Ολλανδίας, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός. Διενεργούνται έρευνες ενώ μέχρι χτες δεν είχε γίνει σαφές το κίνητρο της επίθεσης. Τον περασμένο Γενάρη άγνωστοι είχαν πυρπολήσει διαγνωστικό κέντρο κορονοϊού σε άλλη περιοχή της χώρας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Παρά τα έκτακτα μέτρα στρατοκρατίας που ανακοίνωσε προχτές ο Νιγηριανός Πρόεδρος για την ανάσχεση των επιθέσεων τζιχαντιστών κατά αμάχων στη βορειοδυτική Νιγηρία, μέλη της «Μπόκο Χαράμ» πραγματοποίησαν νέα επίθεση στη βορειοανατολική πόλη Ντίκουα, καίγοντας το τοπικό αστυνομικό τμήμα, το Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας και γραφεία ανθρωπιστικών οργανώσεων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναγνώρισε χτες «εξ ονόματος της Γαλλίας» ότι ο Αλγερινός δικηγόρος του κινήματος για την ανεξαρτησία, Αλί Μπουμεντζέλ, βασανίσθηκε και δολοφονήθηκε από τον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας το 1957. Ωστόσο, δεν αναγνώρισε χιλιάδες άλλα φριχτά εγκλήματα της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αλγερία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ