Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες στην ΠΓΔΜ ξυλοκοπήθηκαν άγρια προχτές τα ξημερώματα έξω από καφετερία στο κέντρο των Σκοπίων, όταν σε κατάσταση μέθης διαπληκτίστηκαν με θαμώνες και το προσωπικό του καταστήματος. Ο Ρώσος πρέσβης στην ΠΓΔΜ επέδωσε αργότερα διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- «Αξιοθρήνητη» χαρακτήρισε χτες Νιγηριανός υπουργός την κατάσταση του αεροσκάφους τύπου «Μπόινγκ 737» της νιγηριανής εταιρείας ADC που συνετρίβη προχτές σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων απ' την πρωτεύουσα Αμπούτζα. Σκοτώθηκαν 98 άτομα, ανάμεσά τους και ο σουλτάνος του Σοκότο, ανώτατος μουσουλμάνος ιερωμένος της Νιγηρίας. Επέζησαν μόλις εννιά άτομα.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας πραγματοποίησε προ ημερών εκτόξευση πέντε πυραύλων μικρού βεληνεκούς στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων, ανέφεραν χτες νοτιοκορεατικές πηγές. Παράλληλα, ο Αμερικανός στρατηγός Μπ. Μπ. Μπελ δήλωσε στη Σεούλ πως αναμένει κι άλλες βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο Ράντοσλαβ Κάρατζιτς, αδελφός του καταζητούμενου πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, συνελήφθη, μαζί με 15 άτομα, στο Μαυροβούνιο, με την κατηγορία της εμπλοκής του σε δολοφονία.

ΚΑΪΡΟ.-- Μια Αιγύπτια πέθανε χτες από τον ιό H5Ν1 της γρίπης των πτηνών, γεγονός που ανεβάζει σε επτά τον αριθμό των θυμάτων της ασθένειας στην Αίγυπτο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι το Δεκέμβρη θα αποφασιστεί η αποχώρηση 843 Γερμανών στρατιωτών απ' τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δύο βιομηχανικά δυστυχήματα στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ - μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο και μια έκρηξη σε ανακατασκευαζόμενη δεξαμενή πετρελαίου - κόστισαν τη ζωή 26 ανθρώπων το Σάββατο, σύμφωνα με χτεσινό απολογισμό των αρχών.

ΝΤΑΚΑ.-- Η «προσωρινή» ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο του Μπανγκλαντές, Ιατζουντίν Αχμεντ, μετά από μία βδομάδα πολιτικών ταραχών με 21 νεκρούς, δεν αίρει το πολιτικό αδιέξοδο ενόψει των εκλογών του 2007. Η σύγκρουση των κομμάτων της απερχόμενης πρωθυπουργού, Χαλέντα Ζία, και της συμμαχίας 14 κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την Σεΐχ Χασίνα συνεχίστηκε χτες με τουλάχιστον ένα νεκρό και άγριες οδομαχίες.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ξανά σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοτσέτ, αυτή τη φορά γιατί κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχος για τους απάνθρωπους βασανισμούς 23 πολιτών και για τη βίαιη εξαφάνιση άλλων 36 μέσα στη μυστική φυλακή Βίλα Γκριμάλντι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ