Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ

(όλα έδειχναν τη βαθιά, ριζική αλλαγή)

ΝΑ πάρουμε τους δρόμους της Ρούμελης σήμερα. Να βρεθούμε μαζί με τους συντρόφους του ΕΑΜ στο πανέμορφο χωριό, τις Κορυσχάδες, για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε ένα κορυφαίο γεγονός του αγώνα μας: τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

ΤΑ ΕΛΑΤΑ μεγαλόπρεπα, περήφανα στεφανώνουν τον τόπο, που πριν 63 χρόνια ζωντάνευε η Νέα Επίδαυρος του '21, το Εθνικό Συμβούλιο, μεγάλο πολιτικό επίτευγμα και αντιστασιακός άθλος. Οι εθνοσύμβουλοι, όλοι εκείνοι, που ο λαός τούς ψήφισε να τον εκπροσωπήσουν στην ιστορική αυτή εθνοσύναξη, ξεκινούν για την ιστορική αποστολή.

ΚΑΙ πραγματικά ήταν άθλος η διοργάνωση κι η όλη προετοιμασία. Από τα ακρότατα σημεία της χώρας οι ΕΑΜικές Οργανώσεις ανάδειξαν τους άξιους εκπροσώπους, που θα αντιμετώπιζαν μαζί με τους άλλους τα μεγάλα προβλήματα του αγώνα.

ΟΙ εθνοσύμβουλοι, που έπρεπε να βγουν από κατεχόμενες περιοχές είχαν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της τρομοκρατίας, που είχαν εξαπολύσει οι κατακτητές. Κι όμως, παρ' όλα τα εμπόδια και την άγρια καταδίωξη, διάβηκαν τα φράγματα «θανάτου» και βρέθηκαν παρόντες στη θέση τους, στις Κορυσχάδες.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ του ΕΑΜ, που βρίσκονται στην «Ελεύθερη Ελλάδα», έχουν κιόλας πανηγυρικά ετοιμάσει την αίθουσα του σχολείου, όπου στις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων έδωσαν με το χρωστήρα τους τις ηρωικές μορφές του '21 αντάμα με μαχητικές απεικονίσεις του τότε αγώνα ενάντια στους Γερμανούς και στους εθνοπροδότες.

ΜΙΚΡΗ πολύ η αίθουσα για να δεχτεί τόσο κόσμο, που έφτασαν ντυμένοι στα γιορτινά τους κι από τα γύρω χωριά. Ετσι κι ο γύρω χώρος στο σχολειό έχει πλημμυρίσει από κόσμο. Το πέτρινο σχολειό στις Κορυσχάδες ζει μεγάλες ώρες, η νεότερη ιστορία μας, ανοίγει στις 24 του Μάη μια μεγάλη σελίδα...

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ δροσερό απόγιομα στις Κορυσχάδες. Το ρολόι δείχνει, πως η ώρα έφτασε. Κι η σύνοδος αρχίζει. Βροντερό ακούγεται το πρόσταγμα στους αντάρτες, που είναι εκεί παραταγμένοι στην είσοδο: «ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ». Οι αντάρτες παρουσιάζουν όπλα ενώ η μπάντα της 13ης Μεραρχίας παιανίζει τον Εθνικό Υμνο. Ολοι όρθιοι χειροκροτούν, δακρύζουν, τραγουδάνε. Ο Σπ. Μελετζής, ο επίσημος φωτογράφος, τρέχει εδώ κι εκεί για να βρει σημείο φωτογράφισης.

Η ΟΜΑΔΑ των δημοσιογράφων, που ανέβηκαν στο βουνό για να βοηθήσουν στις καινούριες ανάγκες της αντιστασιακής δημοσιογραφίας, παρόντες και στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου και στις τελευταίες ετοιμασίες.

ΠΑΝΕ κοντά 20 χρόνια που βρέθηκα στου Αμβρακικού τα διβάρια, σε μια δημοσιογραφική αποστολή. Σ' αυτή την αναζήτηση, σε μια γωνιά πέσαμε πάνω σε μια ψαράδικη συντροφιά. Μας μίλησαν πρόθυμα για τα βάσανά τους, για τον Αμβρακικό που κινδυνεύει και γι' άλλα.

ΑΥΤΟ, που ειπώθηκε σα στερνή κουβέντα από ένα γερο-ψαρά ντόπιο Πρεβεζάνο, ήταν όταν με δυο λόγια είπε πως εμείς οι ψαράδες καλοφάγαμε με το ΕΑΜ, όταν μας έδωσε τα διβάρια, που τάχαν τα μεγάλα αφεντικά...

ΑΥΤΟ είναι κι η αλήθεια. Λίγοι μόλις μήνες κι η ζωή, ο αγέρας έδειχναν της βαθιάς αλλαγής τα σημάδια. Κι έπειτα πριν ανασάνουμε τη λευτεριά, οι ιμπεριαλιστές κι οι ντόπιοι εθνοπροδότες με τα κανόνια τους, ανοιχτά θα χτυπούσαν για να κρατήσουν τη γη μας και τη ζωή μας στα προπολεμικά αποικιακά δεσμά.

ΜΕΣΑ στην κόλαση που εξαπόλυσαν για να εξοντώσουν τη γενιά της Αντίστασης, η Ελλάδα απροσκύνητη, τους έδωσε ξανά τη δική της απάντηση που ζωογόνα διατρέχει και σήμερα στις φλέβες των παιδιών της. Τα έλατα περήφανα και μεγαλόπρεπα στολίζουν το ιστορικό χωριό, τις Κορυσχάδες. Τίποτε δε χάνεται. Κι όλα θα μετρήσουν όταν σε λίγο θα σταθούμε στην κάλπη. Για να τιμήσουμε το ΚΚΕ. Το κόμμα που στάθηκε η ψυχή της μεγάλης αυτής πορείας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ