Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Είκοσι μία εκτελέσεις πραγματοποίησαν οι ιρακινές αρχές μόνο τη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Την είδηση επέκριναν σφοδρά τα Ηνωμένα Εθνη, που επισήμαναν ότι από τις αρχές της χρονιάς έχουν γίνει συνολικά 70 εκτελέσεις.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Πρόσκληση σε ξένες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για έρευνα και για αξιοποίηση έξι πετρελαϊκών κοιτασμάτων απηύθυνε η κυβέρνηση του Ομάν που έχει θέσει ως στόχο, στο άμεσο μέλλον, ν' αυξήσει την πετρελαϊκή του παραγωγή πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα από 902.000 βαρέλια που είναι σήμερα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ερευνα για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ άνοιξε η Εισαγγελία της Ναντέρ στη Γαλλία, όπου στο έδαφός της βρίσκεται το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

MOΣΧΑ.-- Ρώσος συνοριοφύλακας σκότωσε οκτώ συναδέλφους του ανοίγοντας πυρ εναντίον τους, χτες το απόγευμα, σε συνοριακό φυλάκιο στη Δημοκρατία Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η επίθεση σχετίζεται με την άλλη που πραγματοποίησε νωρίτερα την ίδια μέρα μια βομβίστρια αυτοκτονίας σε άλλη περιοχή του Νταγκεστάν, από την οποία βρήκαν το θάνατο ένας μουσουλμάνος ιεροκήρυκας και πέντε πιστοί.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο ισχυρός τυφώνας «Μπολάβεν» πλήττει από χτες τις ακτές της Νότιας Κορέας προκαλώντας το θάνατο εννιά ατόμων και σοβαρές υλικές ζημιές. Οι άστεγοι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον έξι παιδάκια από 5 έως 10 ετών σκοτώθηκαν χτες από εκρηκτικά τα οποία εξερράγησαν στον αυλόγυρο του σχολείου τους στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Νωρίτερα, το σομαλικό Κοινοβούλιο εξέλεξε ως νέο πρόεδρό του τον Μοχάμεντ Οσμάν Τζαουάρι.

ΛΟΜΕ.-- Πειρατές κατέλαβαν χτες ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά των ακτών του Τόγκο, στον Κόλπο της Γουινέας. Μετά από ανταλλαγή πυρών με περίπολο του Πολεμικού Ναυτικού της δυτικοαφρικανικής χώρας, οι δράστες αποχώρησαν παίρνοντας ως ομήρους τους 24 Ρώσους που απαρτίζουν το πλήρωμα του σκάφους. Εκπρόσωπος του «Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας» εκτίμησε ότι απώτερος στόχος των δραστών είναι το φορτίο 56.000 τόνων πετρελαίου.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ τριπλασίασαν τις εξαγωγές όπλων το 2011, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου, με τις χώρες του Περσικού Κόλπου να βρίσκονται πρώτες στη λίστα της αγοράς οπλικών συστημάτων. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν όπλα αξίας 85,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σε ποσοστό είναι το 78% της παγκόσμιας αγοράς. Η Ρωσία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας, είχε πωλήσεις στο εξωτερικό αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Η τροπική καταιγίδα «Ισαάκ» ενισχύθηκε χτες σε ένταση και πλέον κατηγοριοποιείται ως τυφώνας Κατηγορίας 1 ενόσω προσεγγίζει στις βόρειες ακτές του Κόλπου του Μεξικού, τονίζει σε νεότερη ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Οι πολιτείες Λουιζιάνα, Μισισίπι και Αλαμπάμα έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κυβερνήτες τους εξέδωσαν εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης σε ορισμένες περιοχές που απειλούνται, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα με χτεσινό του έκτακτο διάγγελμα κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις εντολές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο Χοκόν Γκος, πωλητής ζαχαρωτών, 37 ετών, αποκεφαλίστηκε μέσα σε αμαξοστοιχία κοντά στο σταθμό Μπαζαρσάου, περίπου 190 χιλιόμετρα βόρεια της Καλκούτας στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. Ερευνες των αρχών στρέφονται σε συμμορία νεαρών.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που έκαιγε από το Σάββατο μετά την τριπλή έκρηξη στο διυλιστήριο Αμουάι, στην επαρχία Φαλκόν της Βενεζουέλας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 48 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγο Τσάβες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ