Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμή υποδοχή του ΚΚΕ στο Λίβανο

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου
Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου
Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ.--

Επίσκεψη στο Λίβανο πραγματοποιεί από την Πέμπτη έως σήμερα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετέχουν, επίσης, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ο Απόστολος Πλατανιάς εικονολήπτης του τηλεοπτικού σταθμού «902» και ο Ουάλιντ Ελίας δημοσιογράφος. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε την Πέμπτη ο Κχαλέντ Χαντάτα, ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής

Τις ευχαριστίες του, εκ μέρους του λιβανικού Κοινοβουλίου, για τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής του περασμένου καλοκαιριού, τόσο μέσα από διαμαρτυρίες και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όσο και διά της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Κόμματος, εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών τον Ιούλη του 2006, εξέφρασε ο Πρόεδρος της λιβανικής Βουλής Ναμπίχ Μπέρι στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Ναμπίχ Μπέρι υπογράμμισε ότι κανείς δε φανταζόταν, στην έναρξη της ισραηλινής εισβολής, ότι θα μπορούσε ο λιβανικός λαός και οι μαχητές του να νικήσουν έναν τόσο ισχυρό εισβολέα. Τόνισε ότι η έκβαση της ισραηλινής εισβολής, του περασμένου καλοκαιριού, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί ουσιαστικά αποτελεί νίκη κατά της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, αφού είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο έδωσε το πράσινο φως στον ισραηλινό στρατό για να εισβάλει στο Λίβανο, αλλά είχε σχεδόν την «επίβλεψη» των επιχειρήσεων, αφήνοντας στο Ισραήλ αρκετό χρόνο, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η τωρινή όξυνση της πολιτικής ατμόσφαιρας στο Λίβανο οφείλεται, σαφώς, σε «δάκτυλο» ισραηλινό και αμερικανικό, εκτιμώντας ότι η πρόκληση μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης, τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, είναι, σε τελική ανάλυση, πολύ πιο επικίνδυνη.

Επανέλαβε ότι μπορεί στο Λίβανο τα ζητήματα θρησκευτικού δόγματος να παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα, αλλά τόσο κατά τη δεκαετία του '80 όσο και το περασμένο καλοκαίρι, δυνάμεις διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και ιδεολογικών αφετηριών, όπως είναι οι σιιτικές «Αμάλ», της οποίας ηγείται ο ίδιος και η σιιτική «Χεζμπολάχ» βρέθηκαν να αντιστέκονται δίπλα δίπλα απέναντι στους κατακτητές και στους εισβολείς, αντιστοίχως, με το Λιβανικό ΚΚ. Τέλος, υποστήριξε ότι η παρουσία της δύναμης του ΟΗΕ στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα συμφέρει, από μια άποψη, το λιβανικό λαό, προκειμένου οι χιλιάδες αυτοί στρατιώτες να «γίνουν αυτόπτες μάρτυρες» της ισραηλινής τακτικής και κατοχής, εκτιμώντας ότι όσο παραμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά του Λιβάνου δε θα αποτελέσουν πρόβλημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ