Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενταση επικράτησε χτες στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας, όπου από προχτές έχει ξεκινήσει η εκκένωση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στον οποίο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν στοιβαχτεί. Αντιδρώντας στην απομάκρυνσή τους, ορισμένοι έβαλαν χτες φωτιά σε τμήματα του καταυλισμού, στο φόντο της ανησυχίας που μεγαλώνει για όσους μεταφέρονται και των εμποδίων που βλέπουν να αυξάνονται για την προσπάθειά τους να φτάσουν στους τελικούς τους προορισμούς (κύρια στην Αγγλία), σε μεγάλο τους μέρος για να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 30 χωρικοί σκοτώθηκαν την Τρίτη, μετά από επίθεση μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στην κεντρική επαρχία Γκορ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η επίθεση ήταν αντίποινα στο θάνατο διοικητή των τζιχαντιστών που είχε εμπλακεί σε προσπάθεια αρπαγής από τους χωρικούς (που στην πλειοψηφία τους ήταν βοσκοί) των ζώων τους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η ανησυχία μεγάλωνε και χτες για την τύχη 11 εργατών που δούλευαν σε ορυχείο χρυσού στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας και είχαν εγκλωβιστεί μετά από κατολισθήσεις που συνόδευσαν καταρρακτώδεις βροχές. Οι εργάτες φέρονταν να έχουν κλειστεί σε ένα βάθος 50 μέτρων κάτω από τη γη.

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αιγύπτιος στρατιώτης σκότωσε το απόγευμα της Τρίτης, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, 15χρονο Ισραηλινό κοντά στο όρος Χαρίφ στο νότιο Ισραήλ, ενώ το θύμα δούλευε σε συνοριακό φράκτη στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο. Παράλληλα, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στα σύνορα με το Λίβανο από πυρά περιπόλου του λιβανέζικου στρατού, τα οποία απαντήθηκαν και από την ισραηλινή πλευρά.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν τελειοποίησε το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος «καμικάζι», «Saegheh» («Αστραπή»), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χερσαίες και θαλάσσιες αποστολές παρακολούθησης και επίθεσης, μετέδωσε χτες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που πρόσκειται στους «Φρουρούς της Επανάστασης», την επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν.

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.-- Μετά το Μπουρούντι και τη Ν. Αφρική, χτες και η κυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια αποφάσισε ότι θα αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το πως έχει εξελιχθεί σε εργαλείο «δίωξης κυρίως Αφρικανών».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Νικολάι Πατρουσέφ, γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κρεμλίνο, εξέφρασε χτες κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι τη βούληση της Μόσχας για ακόμη πιο στενές διμερείς σχέσεις με τη Σερβία. Κάλεσε, μάλιστα, τη σερβική κυβέρνηση να υπογράψει μέσα στο 2017 ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης για τον τομέα της ασφάλειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ