Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12565

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Δρομολογεί επικίνδυνες αποφάσεις για Αιγαίο, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη

Ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα ανατολικά, «ταχεία κίνησή» τους στην Ευρώπη και επέκταση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου


ΣΕΛ.  7

Κάλεσμα στα σωματεία να αποφασίσουν γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη

«Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση. Απαιτούμε δικαιώματα με βάση την εποχή μας, τις ανάγκες μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν απόφαση για γενική πανελλαδική - πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 24 Νοέμβρη, απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Για τη μέρα εκείνη έχει ήδη κηρυχτεί απεργία στο Δημόσιο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά τους, τις συμφωνίες τους. Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας - τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

  • Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν μια σειρά από σωματεία συζητώντας για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (19-20 Νοέμβρη)

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εφυγε το παραβάν

Αν κάτι κατέρρευσε από την πρώτη κιόλας συνάντηση του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για τα Εργασιακά, ήταν η προπαγάνδα της περί «ακραίων» στη διαπραγμάτευση, τους οποίους ταύτιζε αποκλειστικά με την πλευρά του ΔΝΤ, «βγάζοντας λάδι» την ΕΕ, το κεφάλαιο και, βεβαίως, τη δική της αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως προκύπτει, όμως, από τα σχετικά δημοσιεύματα, αυτός που έδωσε πραγματικά «τα ρέστα του» για την υπεράσπιση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που ζητάει το κεφάλαιο, δεν ήταν μόνο το ΔΝΤ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντ. Κοστέλο, ο οποίος διαμήνυσε «να ξεχάσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» όπως τις ξέραμε.

Στην πραγματικότητα, συνέβη το αναμενόμενο. Ολοι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση, κυβέρνηση, κουαρτέτο, αλλά και οι εγχώριοι «κοινωνικοί εταίροι», ως βάση θέτουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις και διαφορές, προωθούν ενιαία την απρόσκοπτη και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Κοινός στόχος όλων είναι η ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτό είναι που θέτει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, πέρα και πάνω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει το λαό ότι μπορεί με τις κατάλληλες συμμαχίες και με μια «καλή» διαπραγμάτευση να περισώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα, ή και να αποκαταστήσει ορισμένα από αυτά που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επομένως, και σ' αυτό το νέο σίριαλ της διαπραγμάτευσης που στο επίκεντρο βρίσκονται τα Εργασιακά, το πρώτο «κρατούμενο» είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συμφέροντα που αποτυπώνονται και εκφράζονται είτε από το κουαρτέτο, είτε με το πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων», είτε με την «κοινή θέση» των κοινωνικών εταίρων, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εκφράζει και τις θέσεις της κυβέρνησης.

Βέβαια, αυτή η «κοινή θέση» καθόλου δεν εμπόδισε τον ΣΕΒ, στην προχτεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο, να υποστηρίξει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Ούτε απέτρεψε την ηγεσία της ΕΣΕΕ να συζητά - όπως έγραψε στο υπόμνημά της - την αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και μάλιστα με την επισήμανση ότι αυτό θα σημάνει «εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία»!

Αυτή τη νομοθεσία επικαλείται σε όλους τους τόνους και η κυβέρνηση, για να αποδείξει το «βάσιμο» των αιτημάτων της, την εναρμόνιση δηλαδή με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να «βγάζει λάδι» την ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική της, που τσακίζει ενιαία το λαό στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη.

Αλλωστε, μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο προσέφυγε η κυβέρνηση για «συμπαράσταση», στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση αναφέρει: «Τα κράτη - μέλη θα πρέπει συνεπώς, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να σέβονται και να ενθαρρύνουν τους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών που επιτρέπουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης των πραγματικών μισθών στις εξελίξεις της παραγωγικότητας (...)».

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που οδηγούν αναπόφευκτα σε συμπίεση των μισθών και σε μεγέθυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είναι το «ιερό Ευαγγέλιο» που καθοδηγεί τη δράση των αστικών δυνάμεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Γι' αυτό η διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, όπως και για το Ασφαλιστικό, έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ' αυτή και χρειάζεται τώρα να χαράξουν το δικό τους σχέδιο δράσης, με επιθετικά αιτήματα και στόχους πάλης, κλιμακώνοντας με όλες τις μορφές και με πανεργατική πανελλαδική απεργία. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς όλα τα σωματεία να κηρύξουν απεργία για τις 24 Νοέμβρη, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ξεσηκωμός στις 3 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα

Περίπου 40 φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι έχουν πάρει μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 2 μ.μ., στα Προπύλαια


ΣΕΛ.  11


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συγκέντρωση καταδίκης της φασιστικής οργάνωσης

Καλεί το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ. στη στάση του Μετρό στους Αμπελόκηπους


ΣΕΛ.  15
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μεθόδευση ωμών επεμβάσεων στα κράτη - μέλη, με πρόσχημα τα «δημοκρατικά δικαιώματα»

ΣΕΛ.  3
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Απαιτούν τον τερματισμό της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

ΣΕΛ.  10
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΚΚΕ: Η συζήτηση για τη συνταγματικότητα κρύβει την ουσία του προβλήματος

ΣΕΛ.  8

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ