Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1798 Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1825 Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν 1.500 Ελληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Ιταλός επαναστάτης Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Ελληνες.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτέμβρη 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης.

1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του Διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο και σύντομα συντρίβει τις αντεπαναστατικές δυνάμεις του τσαρικού ναυάρχου Κολτσάκ, που έδρασαν κυρίως στην περιοχή της Σιβηρίας, με τη συνδρομή του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν αποτυπώσει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα την αγριότητα του πολέμου.

1941 Στον Αϊ-Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη. Η απόδραση ματαιώθηκε και οι εξόριστοι παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής.

1946 Στη Σελίτσανη Αγιάς χωροφύλακες και παρακρατικοί κάνουν συλλήψεις και δολοφονούν 9 πολίτες. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους με τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα. Σκοτώνουν 3 χωροφύλακες, τρέπουν σε φυγή τους υπόλοιπους και ελευθερώνουν τους συλληφθέντες.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού αποκρούουν τις επιθετικές προσπάθειες πολλαπλάσιων κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή της Ξάνθης και με αντεπιθέσεις τους αναγκάζουν να συμπτυχθούν στις βάσεις τους.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος. Ο Μ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».

1986 Γίνεται η έκρηξη στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.

2005 Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ