Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πούσπα Καμάλ Νταχάλ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο βασιλιάς θα αναγκαστεί να παραιτηθεί», δηλώνει ο ηγέτης του Μαοϊκού ΚΚ Νεπάλ, Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, πιο γνωστού ως Πρατσάντα, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 10ης Απρίλη. Βάσει των αποτελεσμάτων και του μεικτού πλειοψηφικού - αναλογικού συστήματος, οι Μαοϊκοί καταλαμβάνουν 217 έδρες στο Κοινοβούλιο, με ποσοστό 31,59%, το Κογκρέσο του Νεπάλ 110 έδρες, με 23,15% και το Μαρξιστικό - Λενινιστικό ΚΚ Νεπάλ, 103 έδρες, με 21,98%, με το πρώτο κόμμα να έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού.

Η νέα Εθνοσυνέλευση του Νεπάλ είναι συνταγματική, ενώ οι εκλογές είχαν χαρακτήρα «απελευθερωτικό», από τη μοναρχία αιώνων και σηματοδότησαν τη λαϊκή διάθεση για αλλαγή.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μαοϊκού Κόμματος, πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η απομάκρυνση του βασιλιά και η αλλαγή του φεουδαρχικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νεπάλ είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη με το 50% του πληθυσμού να ζει στην απόλυτη φτώχεια, ενώ το 80% του ΑΕΠ εκμεταλλεύεται μόλις το 20% του πληθυσμού. Ως ορεινή χώρα, μόνο το 27% των εδαφών της είναι καλλιεργήσιμο και ανήκει σχεδόν ολοκληρωτικά μόλις στο 8% του πληθυσμού... Μένει να φανεί ποια θα είναι η πολιτική των πρώην Μαοϊκών ανταρτών που τώρα προωθούν την «κοινοβουλευτική δημοκρατία». Πάντως, το καθοριστικό θα είναι να διεκδικήσει ο λαός τον πλούτο που του ανήκει.


Α. Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ