Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Συνομιλίες με στόχο την κατάρτιση συμφωνίας μιας νέας Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Οπλων η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί το 2002, είχαν χτες στη Ρώμη διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόουζ Γκοτεμέλερ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική» και ο Ρώσος ομόλογός της Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε πως η Μόσχα «θα βάλει τα δυνατά της» για να ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο συμφωνίας έως το τέλος του χρόνου.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η καταμέτρηση 14.500.000 ψηφοδελτίων από τις νοτιοαφρικανικές βουλευτικές εκλογές φέρει πρώτη δύναμη την τριμερή συμμαχία του ANC με 66,91%, δεύτερη την αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία» με 15,62% και τρίτο το «Κογκρέσο του Λαού» (COPE) με 7,53%.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τις έντονες αντιδράσεις μουσουλμάνων και χριστιανών ιερωμένων προκαλεί στην ΠΓΔΜ η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για απαγόρευση των θρησκευτικών στα δημοτικά σχολεία.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Την απόφασή του να μην παραιτηθεί ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγο, λίγες ημέρες αφότου παραδέχθηκε δημόσια ότι έχει αποκτήσει εκτός γάμου ένα παιδί, που είναι πλέον 2 χρόνων. Την παραίτηση του προέδρου της Παραγουάης ζήτησαν πολλά μέλη της αντιπολίτευσης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ μέσα από τη μεταφορά απόρρητων πληροφοριών προς τη «Μοσάντ» απήγγειλε στρατιωτικός εισαγγελέας σε απόστρατο Λιβανέζο στρατηγό, στη σύζυγο, τον ανιψιό του και άλλο ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρξει καταδικαστική απόφαση, επισείεται η επιβολή θανατικής ποινής. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι συνηθίζει να μη σχολιάζει τέτοιου είδους γεγονότα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ