Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Βομβιστική επίθεση με στόχο ένα υπό κατασκευή σχολείο θηλέων σημειώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Τανκ του βορειοδυτικού Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ενώ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη μέχρι χτες.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Λιθουανίας ζήτησε να σταματήσει η χρήση κινεζικών τηλεφώνων, επικαλούμενο «κινδύνους για την ασφάλεια» και το ενδεχόμενο διαρροής προσωπικών δεδομένων. Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει σχετικά προβλήματα σε μοντέλα των κινεζικών εταιρειών «Huawei» και «Xiaomi».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας υπέγραψαν χτες σε σύνοδο στη Βουδαπέστη κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι «η μετανάστευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση των δημοκρατικών προκλήσεων» της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η αύξηση του αριθμού των παιδιών από την Ευρώπη είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της χριστιανικής κουλτούρας της Ευρώπης».

ΑΛΓΕΡΙ - ΡΑΜΠΑΤ.-- Νέο επεισόδιο στην ένταση μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης της πρώτης να κλείσει τον εναέριο χώρο της Αλγερίας για όλα ανεξαιρέτως τα μαροκινά αεροσκάφη, λόγω «συνεχιζόμενων προκλήσεων και εχθρικών πρακτικών». Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μπαίνει η Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που έχει καταληφθεί από το Μαρόκο και την ανεξαρτησία της οποίας διεκδικεί το «Μέτωπο Πολισάριο», με τη στήριξη του Αλγερίου.

ΜΟΣΧΑ.-- Μεταγωγικό αεροσκάφος «An-26» συνετρίβη την Τετάρτη στη ρωσική Απω Ανατολή, σκοτώνοντας και τους 6 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό. Το αεροσκάφος ανήκε σε εταιρεία που πραγματοποιεί τεχνικούς ελέγχους σε ρωσικά αεροδρόμια και ήταν ηλικίας 42 ετών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επίσκεψη στην Ινδία με στόχο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, ώστε να ξεπεράσουν οι εξαγωγές (πλην πετρελαίου και φυσικού αερίου) τα 100 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία, πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η ισραηλινή ιστοσελίδα «Walla News» αναφέρει ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πριν μια βδομάδα είχαν μυστικές συνομιλίες, προσπαθώντας να καταλήξουν σε ένα «εναλλακτικό σχέδιο» δράσης σε περίπτωση που δεν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ