Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Επικίνδυνη αποστολή»

Ανοίγει το παράθυρο και αντί να μπει φως χύνεται μπροστά στα μάτια μας - και τα αυτιά μας - ένα απέραντο σκοτάδι. Ο δημοσιογράφος με αριθμητικές αλχημείες, υποστηριζόμενος από βουλευτή, προσπαθεί να πείσει πως οι οκτώ της Γένοβας είναι άτομα υπεράνω υποψίας. (Για το Ρώσο, κρατάει επιφυλάξεις, αφού, όπως λέει, αυτός δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά, όπως άλλοι)! Τι εκφράζουν οι 200.000 διαδηλωτές, ρωτάει: Τίποτα! Ενα ανύπαρκτο νούμερο, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Γης. Ενώ οι ηγέτες των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου είναι άτομα εκλεγμένα από εκατομμύρια ανθρώπους. Επομένως...

Μπράβο, κύριε Τζανετάκο! Μη φοβάστε, κανένας δε θα σας κατηγορήσει για απλουστεύσεις. Τα ελληνικά σας, άλλωστε, είναι κυριακάτικα. Η αποστολή που αναλάβατε είναι σύνθετη. Πρέπει να περπατάτε πάνω σε τεντωμένο σκοινί και παράλληλα να χαμογελάτε. Η παγκοσμιοποίηση έχει ανάγκη της συνηγορίας σας. Ιδιαίτερα, όταν αυτή γίνεται ντουέτο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, ομολογώ, έχετε θάρρος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, σοβαρός άνθρωπος, όπως δείχνετε, να βγαίνετε στο παράθυρο και να σφυρίζετε αδιάφορα. Να κοιτάτε πέρα στο βάθος του χρόνου και να προβλέπετε πως η παγκοσμιοποίηση είναι η πεδιάδα του μέλλοντος. Και κάτω από τα παντζούρια σας να παρελαύνουν οι στρατιές των πεινασμένων, των απολυμένων, των άστεγων, των δυστυχισμένων. Αυτή και αν είναι «επικίνδυνη αποστολή»!

Ετσι που σας άκουγα να τραγουδάτε βραχνιασμένος, έφερα στο νου μου τα λόγια του Φίλμπι: «...δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν την "κοινή γνώμη", άλλοτε εκθειάζοντας και άλλοτε συκοφαντώντας». Και αφού μπορεί να πείτε «ποιος νοιάζεται για τον Φίλμπι, αποδείχτηκε κομμουνιστής», θα σας συστήσω τον κ. Πασαλάρη, που το επανέλαβε - καθαρότερο αυτός - πριν κάμποσες μέρες. Μιλώντας, σε συνέντευξη (όχι σε παράθυρο), μίλησε για τον άθλιο ρόλο κάποιων δημοσιογράφων στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης».

Ετσι, λοιπόν, κύριε Τζανετάκο; (Ο κ. Παυλόπουλος έχει «βουλευτική ασυλία»). Αρχισαν τα ταμπούρλα; Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλές εργολαβίες; Μας περιμένουν νέες ημέρες υψηλών μαθηματικών; Αφού στη Γένοβα δεν ήρθαν 3,5 δισεκατομμύρια άτομα, οι διαδηλωτές δεν έχουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τη λογική σας, έτσι δεν είναι; Και επομένως, «δε δικαιούνται να ομιλούν». Ενώ ο Μπους, για παράδειγμα, νομιμοποιείται, γιατί τον εξέλεξε ο αμερικάνικος λαός, έτσι δε λέτε;

Τώρα, μέσα στον κουρνιαχτό και το θόρυβο, ποιος να θυμηθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος βγαίνει, σχεδόν πάντα, από τη μειοψηφία του αμερικάνικου λαού. Οτι πλειοψηφεί ...μέσα στη μειοψηφία. Και ότι αυτός, τέλος πάντων, ακόμα και «δημοκρατικά εκλεγμένος», όπως λέτε, δε μιλάει στο όνομα των Αμερικανών, (που τον «νομιμοποίησαν», έστω και ...σχηματικά). Μιλάει - και αποφασίζει - στο όνομα του κόσμου. Ολόκληρου του κόσμου. Ακόμα και αυτών που διαδηλώνουν. Του δώσατε εσείς εξουσιοδότηση, κύριε Τζανετάκο; Του παραχωρήσατε το δικαίωμα να σας εκπροσωπεί και να ...φροντίζει το μέλλον σας;

Αριστίνδην αφεντικά, λοιπόν, οι οκτώ. Και κοντά τους ο στρατός και η αστυνομία. Και δίπλα τους οι σιδεράδες και οι οξυγονοκολλητές. Και τα ταχύπλοα. Και οι πύραυλοι. Και τα υποβρύχια. Και όλα αυτά για να προστατευτούν από την ...αγάπη του κόσμου. Και εσείς, μαζί και ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας, να βαράτε χειροκροτήματα. Και γιορτινές τρομπέτες. Και να προσπαθείτε, με τα «μαθηματικά» σας και τους άλλους «σύγχρονους» πολιτικούς συλλογισμούς σας, να τους αποκαταστήσετε στα μάτια μας.

Δεν είναι η έκπληξη για τη στάση σας, που με κάνει να γράφω. Δε βλέπω να προδώσατε τίποτα από τα «πιστεύω» σας, ούτε εσείς ούτε ο βουλευτής. Απλώς, με την «ευκαιρία», θέλω να πω σε αυτούς που διαβάζουν - και ενδέχεται να σας ακούν - πως το «παιχνίδι άρχισε να χοντραίνει». Πως πρέπει να προσέχουνε τις καραμούζες που «σκάνε μύτη», δήθεν αστεία, δήθεν χαριτωμένα και με στρογγυλά ελληνικά για να πείθουν. Που χρησιμοποιούν, αυθαίρετα, μαθηματικούς όρους για να διαστρέφουν...

Στη Γένοβα δεν είναι μόνον η πλειοψηφία, που ζητάτε κ. Τζανετάκο, είναι το σύνολο της ανθρωπότητας, πώς δεν το βλέπετε; Εδώ γίνεται η «πρόβα τζενεράλε» των μελλοντικών συγκρούσεων, δεν το νιώθετε; Η Γένοβα απλώθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, γιατί το αποσιωπάτε; Και οι συγκρούσεις (αυτές δεν κρύβονται) έχουν μεταφερθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, επίσης, οδοφράγματα έχουν στηθεί σε όλες τις πλατείες του κόσμου. (Και εσείς, και ο βουλευτής από κοντά, πέστε ότι θέλετε)!

Η αναστάτωση, πρέπει να ξέρετε, είναι μεταδοτική. Και ο κόσμος όταν υποφέρει δε σταματιέται με αφορισμούς δημοσιογράφων (και βουλευτών). Σε λίγο οι οκτώ, και μαζί τους, φυσικά, και οι υποτακτικοί τους, θα τραβήξουν οριστικά για τους ωκεανούς. Και θα λησμονηθούν από την ιστορία μεσοπέλαγα. Το μέλλον οπωσδήποτε θα 'ρθει από τα οδοφράγματα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ