Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φραγμός στη λεηλασία

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν οι μεθοδεύσεις των κυβερνώντων στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η προσπάθειά τους να φέρουν σε πέρας την πολιτική εξυπηρέτησης της οικονομικής ολιγαρχίας είναι πλήρως ταυτισμένη με την υλοποίηση εγκληματικών αποφάσεων και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων που υπονομεύουν απροκάλυπτα την οικονομία της χώρας και τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Πολύ πρόσφατη είναι η εποχή που το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να υφαρπάξει τις ψήφους των εργαζομένων, μίλαγε για επιχειρήσεις «μιας μετοχής». Επιχειρήσεις, δηλαδή, που ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο και σε καμιά περίπτωση δεν έμπαινε θέμα παραχώρησης έστω και μιας μετοχής τους σε ιδιώτες. Τέτοιες ήταν ο ΟΤΕ, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Μετά, περί το 1996, ήρθε ο καιρός των «μετοχοποιήσεων». Οπως εξηγούσαν οι πούροι ΠΑΣΟΚοι ήταν μια διαδικασία «πώλησης μειοψηφικών μετοχικών πακέτων», προκειμένου να εξασφαλιστεί, λέει, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών.

Σήμερα, διανύουμε την εποχή - τρομάρα τους - της δήθεν «εθνικής ανταγωνιστικότητας». Είναι η εντός ΟΝΕ εποχή στα πλαίσια της οποίας εκποιείται και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στον ελληνικό λαό. Η ύπαρξη αντίθετων στο ξεπούλημα νόμων και οι διάφοροι νομοτεχνικοί περιορισμοί - πάνω στους οποίους «πάτησαν» όσοι ήθελαν να κρατούν τους εργαζόμενους στο λήθαργο της παθητικότητας - παρακάμπτονται από νέους νόμους και διατάξεις. Ηδη η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ δεν ανήκει στο δημόσιο, ενώ χτες άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για αντίστοιχες διατάξεις που αφορούν τα ΕΛΠΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό. Το τελευταίο δεκαήμερο η χιονοστιβάδα των ιδιωτικοποιήσεων συμπαρασύρει στο διάβα της ό,τι απέμεινε υπό κρατικό έλεγχο. Δημοσιοποιήθηκαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των 5 πλαζ της Αττικής. Ανακοινώθηκε η σκανδαλώδης και εγκληματική ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική HDW. Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το καζίνο και το ξενοδοχείο της Πάρνηθας σε ποσοστό μέχρι και 51%. Τις επόμενες μέρες θα κάνουν την εμφάνισή τους όσοι ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι τις μαρίνες της Αττικής και πάει λέγοντας.

Τώρα, τρεις τομείς (πετρέλαια, ναυπηγεία, ηλεκτρική ενέργεια) στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τον τόπο συνολικά, παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, με ένα απλό νομοθέτημα. Οι σημερινοί κυβερνώντες, μαζί και με τους έτερους καππαδόκες, που περιμένουν τη σειρά για να τους ανατεθεί κυβερνητικός ρόλος, έχουν διαλέξει από καιρό πού δίνουν τις εξετάσεις τους. Οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και οι μεν και οι δε, έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Ολοκλήρωση του έργου των «διαρθρωτικών αλλαγών» σημαίνει πλήρης παραχώρηση κάθε κερδοφόρας οικονομικής δραστηριότητας στους ιδιώτες. Από εκεί και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω». Γι' αυτό ακριβώς, για τους εργαζόμενους και το λαό, δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία, την άμεση και την έμμεση τρομοκρατία και τον καθημερινό καταναγκασμό, οφείλουν να ορθώνουν το ανάστημά τους. Αποκαλύπτοντας τη δράση των πουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό. Θέτοντας φραγμό σε επιλογές που στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθούν ιδιαίτερα εγκληματικές. Ανοίγοντας δρόμους αντίστασης, αντιπαράθεσης και ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μιας πολιτικής που στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αποβλέπει στην κλοπή της λαϊκής περιουσίας και τη λεηλασία της από τα αρπαχτικά του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ