Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Συμφωνία ύψους 50,5 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε η κυβέρνηση του προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα, κυβέρνηση που αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος του Ιουνίου του 2009, με την κρατική κινεζική εταιρεία «Sinohydro», για την οικοδόμηση ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου εκ των τριών που θα οικοδομηθούν στις όχθες του ποταμού Πατούκα, στα ανατολικά της χώρας.

ΠΡΑΓΑ.-- Ισχυρή έκρηξη νιτρογλυκερίνης σημειώθηκε χτες το πρωί στο εργοστάσιο εκρηκτικών «Explosia» στο Παρντουμπίτσε της Τσεχίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 9 άνθρωποι και να αγνοούνται τουλάχιστον 4, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς ένα από τα κτίρια του εργοστασίου, ενώ υλικές ζημιές σημειώθηκαν στα γύρω κτίρια. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα αίτια του ατυχήματος δεν είχαν γίνει γνωστά.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Ρουμάνος υπουργός Εργασίας Ιοαν Νέλου Μπότις στον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ και δήλωσε πως αναμένει την επιστροφή του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου από το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά, μετέδωσε το πρακτορείο «Agerpres». Ο ίδιος δήλωσε πως η απόφασή του βασίστηκε σε λόγους ηθικής, εξαιτίας της εμπλοκής της οικογένειάς του σε απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ, που σχετίζονται με τον τομέα της εργασίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Κοινό σχέδιο για τακτικές διαβουλεύσεις ως το 2012 με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Ρωσίας και ΠΓΔΜ σε διάφορους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, υπέγραψαν χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αχρίδα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Σφοδρά πυρά πυροβολικού σημειώθηκαν χτες σε βόρεια προάστια της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, από ένοπλες δυνάμεις του νέου προέδρου Αλασάν Ουατάρα σε μία προσπάθεια να εξοντώσουν και τις τελευταίες δυνάμεις του πρώην προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ