Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

753 π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση και κάποιες ιστορικές πηγές αρχίζει η οικοδόμηση της Ρώμης από το Ρωμύλο. Ολοκληρώθηκε το 749 π.Χ.

1699 Πεθαίνει ο Ιωάννης Ρακίνας. Γάλλος ποιητής. Μαζί με τον Κορνέιγ θεωρείται ο δημιουργός του γαλλικού δράματος, το οποίο τελειοποίησε. Οι τραγωδίες του γραμμένες σε αλεξανδρινούς στίχους περιγράφουν καταστάσεις όπου ο έρωτας προκαλεί ηθικά διλήμματα. Σε μεγάλη ηλικία ο Ρακίνας στράφηκε σε θρησκευτικά θέματα. Γνωστά έργα του: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Φαίδρα» και « Εσθήρ».

1821 Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1910 Πεθαίνει ο Μαρκ Τουέιν (ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς). Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. Τα πιο γνωστά του έργα, που θεωρούνται από πολλούς (εσφαλμένα) ως παιδικά, είναι Οι περιπέτειες του «Τομ Σόγιερ» και η συνέχειά του «Οι περιπέτειες του Χόλκμπερι Φιν», από τα πιο σημαντικά πεζογραφήματα της αμερικάνικης λογοτεχνίας του τέλους του 19ου αιώνα.

1929 Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές. Στις εκλογές πλειοψηφεί η φιλελεύθερη παράταξη. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών (ΕΜΕΑ) αύξησε τις ψήφους του κατά 25%.

1960 Η νέα πόλη Μπραζίλια ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

1967 Ενα μήνα πριν από τις εκλογές, η αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία. Είναι η αρχή του 7ετούς «γύψου». Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας και ιδρύονται έκτακτα στρατοδικεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ