Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή υπόθεση ο αθλητισμός

Τις τελευταίες μέρες, και μετά τις αποκαλύψεις υποθέσεων ντόπινγκ που αφορούν στην Ελλάδα και άλλες χώρες, κυριαρχούν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις κυβερνώντων και διαφόρων άλλων παραγόντων για «καθαρούς αγώνες», για εξυγίανση. Διακηρύξεις που παραμένουν κενό γράμμα όταν οι ίδιοι στηρίζουν όλο το οικοδόμημα του αθλητισμού και ειδικά του πρωταθλητισμού που σήμερα εκφράζεται από την εξίσωση μεγάλα ρεκόρ ίσον μεγάλα κέρδη. Που ζητούν μετάλλια χωρίς να τους απασχολεί το πώς, και που «νίπτουν τας χείρας τους» όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους. Ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά στο κορυφαίο αυτό επιχειρηματικό γεγονός που ονομάζεται Ολυμπιακοί Αγώνες, έννοιες όπως υγιής ανταγωνισμός, ευγενής άμιλλα, μπαίνουν στην άκρη για να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κέρδος.

Και ο λαός καλείται να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, να συμφωνήσει σιωπηλά με τα φαινόμενα του ντόπινγκ και την εμπορευματοποίηση. Μπορεί με μια πρώτη ματιά, τα εκφυλιστικά φαινόμενα που συναντώνται σήμερα σε μαζική κλίμακα στον επαγγελματικό αθλητισμό να φαντάζουν ασύνδετα με την εμπορευματοποίησή του, ωστόσο δεν είναι έτσι. Από τη μια, τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών - από τις πιο επικερδείς πολυεθνικές παγκοσμίως - και η βιομηχανία του θεάματος δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να ανθίσει το ντόπινγκ και σε μια πορεία, να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις. Από την άλλη, το κυνήγι των ρεκόρ, των μεταλλίων, των μεγάλων διακρίσεων γίνεται απαραίτητο στους ίδιους τους αθλητές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οικονομικά, είτε για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται είτε για να έχουν ένα εισόδημα σταματώντας τον αθλητισμό, όταν το σύστημα τους «πετάει στον κάλαθο των αχρήστων».

Και στο μεγάλο ζήτημα του αθλητισμού, ο λαός και η νεολαία καλούνται να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Να δημιουργηθεί ένα ρωμαλέο κίνημα υπεράσπισης του αθλητισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης και ισορροπημένης σωματικής και ψυχικής ανάπτυξής του, κάνοντας πράξη το «νους υγιής εν σώματι υγιή». Που θα απορρίπτει την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που θα συγκρούεται με την πολιτική των κερδών και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων. Παραδείγματα τέτοιου είδους ανάπτυξης του αθλητισμού υπήρξαν στο παρελθόν και υπάρχουν και σήμερα. Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός είναι πρώτα και κύρια δικαίωμα όλων. Μέσα από αυτόν μπορούν να αναδεικνύονται και οι πρώτοι, τα μετάλλια και διακρίσεις να αποτελούν ανθρώπινο επίτευγμα και όχι κατασκευάσματα προς κατανάλωση με στόχο το κέρδος.

Το ζητούμενο αυτού του μαζικού λαϊκού αθλητισμού προϋποθέτει τη λαϊκή παρέμβαση και απαραίτητο είναι οι πρωτοπόροι αγωνιστές από το χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο, να συμβάλουν στη διαμόρφωση συνειδήσεων στις οποίες φαινόμενα όπως το ντόπινγκ και η ανταλλάξιμη δόξα δε θα έχουν θέση. Ο δρόμος θα είναι μακρύς αλλά πρέπει να ξεκινήσει γιατί είναι μονόδρομος για να υπάρξει αθλητισμός προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ