Το έργο «Να ζει κανείς ή να μην ζει» του Nick Whitby, η ξεκαρδιστική κωμωδία που γνωρίσαμε στον κινηματογράφο από τον Μελ Μπρουκς και διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν τον περασμένο χειμώνα ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο «Θέατρο Δάσους» (21-22/8). Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης. Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη. Στίχοι - Μουσική: Αφροδίτη Μάνου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μια διάσημη ηθοποιός (Κάτια Δανδουλάκη) απατά τον άντρα της (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) με έναν πολύ νεότερό της (Γιάννης Τσιμιτσέλης). Μια ερωτική φάρσα στήνεται στα παρασκήνια ενός θιάσου του μουσικού θεάτρου. Τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα όταν στα γρανάζια της φάρσας πιάνονται ένας Γερμανός στρατηγός (Τάσος Κωστής) μαζί με την αυστηρή γραμματέα του (Σοφία Μουτίδου) και τον ηλίθιο υπασπιστή του (Σπύρος Μεριανός), μια διπλή κατάσκοπος (Χριστίνα Τσάφου) και ο μακιγιέρ της πρωταγωνίστριας (Πρόδρομος Τοσουνίδης).
Μια ωδή στην αφοσίωση
Η τραγική ιστορία του Ενόχ Αρντεν, μια ωδή στην αφοσίωση και την ανιδιοτελή αγάπη, ξαναζωντανεύει μέσα από την ερμηνεία του Αγγελου Αντωνόπουλου, (22/8), στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.
Το έργο του Ρίχαρντ Στράους, γραμμένο πάνω στο αφηγηματικό ποίημα του Aλφρεντ Τένισον, τοποθετείται σ' ένα παραθαλάσσιο χωριό, με μακριές σειρές σπασμένων βράχων, όπου οι ζωές τριών ανθρώπων, του Ενόχ, της Αννας και του Φίλιππου, περιπλέκονται, ταλανίζονται κι ανατρέπονται, σε μια ατέρμονη και άνιση πάλη με τη μοίρα τους, την οποία δέχονται με αξιοπρέπεια, αφού δεν μπόρεσαν να της ξεφύγουν... Είναι η πρώτη φορά που ο Αγγελος Αντωνόπουλος εμφανίζεται στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» και, μάλιστα, δοκιμάζοντας ένα νέο για τον ίδιο είδος, ένα μελόδραμα για αφηγητή και πιάνο, με τη συνοδεία της πιανίστας Αϊ Μοτοχάσι. Σκηνοθετική επιμέλεια Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Επί σκηνής είναι και ο ηθοποιός Νίκος Νίκας. Είσοδος: 10, 20, 25 ευρώ.
Οι περιπέτειες του «Περικλή»
Το Εθνικό Θέατρο, που περιοδεύει και με το έργο του Σαίξπηρ «Περικλής», μια χειμερινή του επιτυχία, θα δώσει το Σάββατο παράσταση στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Θέμα του «παραμυθικού» έργου είναι οι περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειό του για να αποφύγει την οργή του βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ξανασμίγει μαζί τους αναπάντεχα. Ενα έργο που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Μια συλλογική αφήγηση, με συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, σε μια γυμνή αλλά «θαυματουργή» σκηνή, συνθέτουν την παράσταση που βασίζεται στην ερμηνεία εξαιρετικών ηθοποιών. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.
Μουσική και θέατρο στις «Πρέσπες»
«Αναζητώντας τον Αττίκ»
Τα 24 χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ «Πρέσπες». Αν και συρρικνωμένο το πρόγραμμά του συνεχίζει και φέτος με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 24, 25 και 26 Αυγούστου. Στις 24 Αυγούστου: Μέγαρο Εξάρχου 8.30 μ.μ. Πνευματική εκδήλωση με θέμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Φλώρινας. Μιλούν: Γιώργος Αναστασιάδης, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ. Πάνος Θεοδωρίδης, συγγραφέας. Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Μουσικολογίας στο Παν. Αθηνών. Θα επακολουθήσει συναυλία με τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη.
Στις 25 Αυγούστου: Αγιος Αχίλλειος 9.00 μ.μ. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα με την εμπειρία πέντε συναυλιών που έχει δώσει και η Αλκηστη Πρωτοψάλτη με την εμπειρία των δικών της τριών συναυλιών θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δεμένο με την Πρέσπα, με ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Ενώ στις 26 Αυγούστου: Νέα Πλατεία Φλώρινας 9.00 μ.μ. θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αναζητώντας τον ΑΤΤΙΚ». Μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Ιντερμέδια: Γιάννης Ξανθούλης. Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Κοτεπάνος. Παίζουν: Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ακης Σακελαρίου, Νίνα Λοτσάρη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ο Αρης Δημοκίδης, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, θα γράψει «Το παραμύθι της Φλώρινας», αυτοσχεδιάζοντας με παιδιά της πόλης. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Εφ' όλης της ύλης
Χρήστος Λεοντής - Λάκης Χαλκιάς
Ο δημιουργός που εδώ και πέντε δεκαετίες πορεύεται με ταλέντο, ήθος και σεμνότητα, ο Χρήστος Λεοντής ανοίγει το 23ο Φεστιβάλ Βριλησσίων που οργανώνει κάθε χρόνο ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια (9 μ.μ.). Είσοδος 10 ευρώ.
Ο συνθέτης έχει αφήσει το ευδιάκριτο στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και στη μουσική για το θέατρο, το αρχαίο δράμα, τον κινηματογράφο. Η αυλαία της δημιουργικής του πορείας άνοιξε στις 12 του Μάρτη 1963, όταν στο κατάμεστο «Ακροπόλ», στη συναυλία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής, ο Μ. Θεοδωράκης «σύστηνε» στο κοινό τους δύο νεαρούς δημιουργούς Χρήστο Λεοντή και Μάνο Λοΐζο. Από τότε η δημιουργική του συνάντηση με τη μεγάλη ποίηση του Λόρκα, του Νερούντα, του Ρίτσου και άλλων μας πρόσφερε κορυφαία τραγουδιστικά έργα. Ο Χρήστος Λεοντής σε μια μεγάλη και εφ' όλης της ύλης λαϊκή συναυλία θα παρουσιάσει παλαιότερα και αγαπημένα τραγούδια του, από τους κύκλους τραγουδιών «Καταχνιά», «Ανάσταση ονείρων», «Παραστάσεις», «Αχ έρωτα», «Ερωτας Αρχάγγελος», «Καπνισμένο τσουκάλι» κλπ. μια μουσική διαδρομή πενήντα χρόνων, αλλά και νέα τραγούδια του σε πρώτη εκτέλεση. Τραγούδια διαχρονικά, άμεσα και ...άκρως επίκαιρα.
Συνοδοιπόροι σ' αυτή τη διαδρομή είναι οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς, Ιωάννα Φόρτη, Πάνος Μπούσαλης και Γιώργος Καλογήρου, που με μοναδικό, ευαίσθητο και άμεσο τρόπο ερμηνεύουν τα τραγούδια του συνθέτη, αλλά και η υπέροχη λαϊκή ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή που την αποτελούν πρώτης γραμμής σολίστες.
«Μετέωρα Τέχνης»
Ο Βασίλης Λέκκας συμμετέχει στο πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμπάκας «Μετέωρα Τέχνης», την Τρίτη 21/8. Στο πρόγραμμα θα ακουστούν τραγούδια των μεγαλυτέρων Ελλήνων δημιουργών, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη. Στη συναυλία συμμετέχει η επίσης αξιόλογη ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» στην οποία συμμετέχουν επίσης οι ερμηνεύτριες Μαρία Πουλιανίτη και Ασπα Τσίνα, των οποίων η καταγωγή είναι από το Νομό Τρικάλων. Γενική είσοδος 10 ευρώ.