Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο πρέσβης της Συρίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Χουσάμ αλ Ντιν Αλα, κάλεσε χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να βάλει τέλος στις πρακτικές των τουρκικών αρχών που χρησιμοποιούν το νερό σαν «όπλο» και μέσο συλλογικής τιμωρίας στη Συρία. Χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με τα νερά του Ευφράτη «ενέργειες που τείνουν να είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς υποβάλλουν εκατομμύρια Σύρους αμάχους σε καταστροφικές συνθήκες και απειλούν τα βασικά τους δικαιώματα στην υγεία, στη σίτιση, στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξή τους.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, συζήτησαν τον συντονισμό των ενεργειών τους εντός του ΟΠΕΚ, όπως επίσης και σε διάφορα άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του μεταξύ άλλων για την ανάληψη «κοινής αραβικής δράσης».

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ο Αϊτινός πρωθυπουργός, Αριέλ Ανρί, απέπεμψε χτες τον επικεφαλής εισαγγελέα, Μπεντ Φορντ Κλοντ, αφότου ο τελευταίος τον κατονόμασε ως ύποπτο για τη δολοφονία του πρώην Προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, στις 7 Ιούλη, καθώς εντόπισε τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές κλήσεις του πρωθυπουργού σε άνθρωπο που θεωρείται κύριος ύποπτος για τον σχεδιασμό της δολοφονίας.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τα 2/3 των ψηφοφόρων που συμμετείχαν την Τρίτη σε σχετικό δημοψήφισμα απέρριψαν την αντικατάσταση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν στη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα Μακί, που σκοτώθηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Κρέγκαν τον Απρίλη του 2019. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 19 έως 33 ετών και πιάστηκαν στο Ντέρι. Την ευθύνη για τον θάνατο της Μακί είχε αναλάβει ο «νέος IRA», λέγοντας ότι ο ένοπλός του που πυροβόλησε είχε στόχο την αστυνομία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ