Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
ΕΛΛΑΣ της παραμυθίας

Παραμύθιαζε, πρωθυπουργέ, παραμύθιαζε, κάθε συνταξιούχο όπως και όσο μπορείς. Τι ντροπή, ενώ είσαι μακριά από τις ζωές των γερόντων, να τους πετάς ψίχουλα, περιμένοντας να ζήσουν σαν τα πετεινά του ουρανού. Παραμύθιαζε και τον εαυτό σου ως αγαθό και φιλάνθρωπο, αλλά είτε το θέλεις, είτε όχι, θα το πάρεις το μήνυμα. Θα προσπαθήσεις κάποτε μαζί με τη σύντροφό σου να θυμηθείτε ποιοι ήσασταν όταν ξεκινούσατε κάποτε γεμάτοι σχέδια και φιλοδοξίες, σαν να παίζατε σε αμερικάνικη ταινία. Ο,τι χειρότερο. Και μη χειρότερα!

Παραμύθιαζε, Μίλερ, παραμύθιαζε τους Ελληνες δημοσιογράφους που σε πλησιάζουν, τους πολιτικούς που περιμένουν ένα νεύμα σου για να δουν, αν μπορούν, να συνεχίσουν την καριέρα τους. Παραμύθιαζε τον κόσμο με τρόμο, την πρώτη και έσχατη κατοικία σου μακριά από το ανθρώπινο γένος.

Παραμύθιαζε, καλλιτέχνη, που σέρνεσαι από σαλόνι σε σαλόνι σαν σκυλί, μπας και πουλήσεις κανέναν πίνακα αν είσαι ζωγράφος. Παραμύθιαζε, ηθοποιέ, για να σε προσλάβουν σαν διασκεδαστή της ελευθερίας γενικότερα σ' ένα ακροατήριο έτοιμο να σαπίσει μαζί σου.

Παραμύθιαζε, επαναστάτη ετών εξήντα παρά πέντε, μέσα από την εκπομπούλα σου από το κρατικό ραδιόφωνο. Πλουραλιστή Συνασπισμένε, που αλληθωρίζεις ανάμεσα στο κράτος και τις φαντασιώσεις σου. Κατά βάθος χαβαλές, αλλά εξωτερικά επιμελώς λυπημένος, φωστήρας αδικημένος, μηδενιστής μέχρι να σ' αφήσει η κοπέλα και να 'ρθεις στα ίσα σου, αρχίζοντας να βρίζεις τις γυναίκες.

Παραμύθιαζε, Σωμερίτη, φερ' ειπείν Ριχάρδε, με τον αντικομμουνισμό σου. Βλέπω την κατάληξή σου και γελάω μέχρι δακρύων. Τότε θα κάνεις παρέα με κάτι κυρίες που παίζουν στο καζίνο. Πάντα θέλουν έναν καθωσπρέπει συνοδό, αστό, μηδέποτε Αριστερό, λίγο γνωστό με τη γοητεία των -ήντα. Εκεί, ανάμεσά τους, φερ' ειπείν Ριχάρδε, θ' αναπολείς τις εποχές που έκανες ανελέητη κριτική στον Βλαδίμηρο Λένιν. Τι να σου κάνω, διάλεξες και τον πιο δύσκολο παίκτη...

Παραμύθιαζε, Γεωργάκη Παπανδρέου, τον εαυτό σου, όπως μπορείς. Ψιθύριζέ του ότι μπορεί να κάθεται το ίδιο άνετα τόσο στην αμερικανική Πρεσβεία όσο και στη Μακρόνησο. Μην αφήνεις περιοχή που η κορμοστασιά σου να μην κάνει την εμφάνισή της. Ετσι κι αλλιώς δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι, απλώς σε περιφέρουν εγκαινιάζοντας με σένα ένα νέο είδος: το πρώτο φάντασμα υπουργού Εξωτερικών, παλαιών τζακιών και νέων αμφίβολων αρχών.

Παραμύθιαζε, Ολυμπιονίκη, τα πλήθη με λήθη. Η μετάλλαξη, η παντοτινή σου μητέρα, μαζί με τη δόξα σού χάρισε και χρήματα. Αχρηστα για κάποιον στην κατάστασή σου. Γιατί πρέπει να πεθάνεις για να διαπιστώσουμε πόσο άνθρωπος ήσουν. Μέχρι τότε δε θα είσαι για μας παρά ένα καρτούν κουρδισμένο, διαρκώς νευρόσπαστο, που δεν πιστεύει σε τίποτα, ένα καρτούν πλασιέ της μαμάς μετάλλαξης, που μας παραμυθιάζεις για όσα δεινά έρχονται.

Παραμύθιαζε το χρόνο, μικροαστέ, αγαπημένο παιδί των Νεοδημοκρατών, δηλαδή των... Πασόκων. Μικροαστέ, που αναγνωρίζεις μόνο την κοιλιά σου ως το κέντρο του κόσμου και την εμπιστεύεσαι στο κάμπριο, που σε οδηγεί θριαμβευτικά στην μπιφτεκούπολη. Εκεί, μεγάλε, σε περιμένουν όλα βαμμένα ξανθά, από την ερωμένη μέχρι τη σαλάτα σου. Δεν έχεις καμιά ανάγκη εσύ. Ο χρόνος είναι δικός σου. Για την ακρίβεια, το 2004 συμπληρώνεις τριάντα ολόκληρα χρόνια από τη μεταπολίτευση.

Υ.Γ. Τα παραμύθια τελειώνουν κάποτε. Κι ο κάθε κατεργάρης θα τραβήξει για τον πάγκο του... Ευτυχώς!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ