Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Πρόσκληση στις λευκορωσικές εταιρείες να επωφεληθούν από την ενίσχυση της βιομηχανικής συνεργασίας Δαμασκού - Μινσκ, απηύθυνε ο Σύριος υπουργός Βιομηχανίας, Καμάλ - Εντίν Τουμά, σε συνάντηση με το Λευκορώσο πρέσβη στη χώρα, Αλεξάντερ Πονομάρεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σανά». Ο Τουμά δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να συμβάλλει στην «ανοικοδόμηση» της Συρίας την εποχή μετά τη σημερινή «κρίση».

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 19 Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο, αντιδρώντας στις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης για φορολόγηση του εφάπαξ τους», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συνδέσμων αστυνομίας και αξιωματικών και υπαξιωματικών του κυπριακού στρατού.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην ποινή του θανάτου καταδικάστηκαν χτες τρία άτομα, που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην επίθεση, που έγινε τον περασμένο Μάρτη, με μαχαίρια, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ στη Νότια Κίνα, με αποτέλεσμα το θάνατο 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 140. Η κινεζική κυβέρνηση είχε αποδώσει την επίθεση (που πολλοί χαρακτήρισαν «κινεζική 11η Σεπτεμβρίου») στους «αυτονομιστές» Ουιγούρους που δρουν στην ημιαυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναρκωτικών Ουσιών και Αλκοόλ του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, η χρήση μαριχουάνας από τους έφηβους, πριν από το 17ο έτος της ηλικίας τους, μπορεί να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν το σχολείο ή ακόμη και στην αυτοκτονία.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Σπίτια, σχολεία και δρόμοι πλημμύρισαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Αντίστοιχα προβλήματα προκλήθηκαν και σε Κροατία και Μαυροβούνιο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέκρινε προχτές ένα νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο ίντερνετ και επεκτείνει τις εξουσίες της αρχής τηλεπικοινωνιών. Το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει το νόμο αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο νέος νόμος επιτρέπει στην αρχή τηλεπικοινωνιών (TIB) -επικεφαλής της οποίας είναι ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών- να αποκλείει την πρόσβαση σε ιστότοπους εφόσον το κρίνει απαραίτητο για θέματα «εθνικής ασφάλειας, αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και πρόληψης εγκλημάτων». Το Ρεπουμπλικάνικο Λαϊκό κόμμα (CHP) ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ανατροπή του νόμου.

ΤΟΚΙΟ.-- Τους 58.820 φτάνουν οι υπεραιωνόβιοι στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, άρα είναι περίπου 4.400 περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Περίπου το 87% του συνόλου των υπεραιωνόβιων είναι γυναίκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ