Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μη λείψει κανείς

Ολοι στο δρόμο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή και για ψευτοδιαλόγους. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, έχουν ανακοινωθεί. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, να πάρει τη θέση του εκεί που υπαγορεύει το συμφέρον του, το συμφέρον της τάξης του. Γιατί ταξικό είναι το θέμα της εκπαίδευσης και μ' αυτή την έννοια αφορά τους πάντες. Γι' αυτό και σήμερα δεν πρέπει να λείψει κανείς από την ολοήμερη κινητοποίηση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Γιατί από αυτή την αναθεώρηση θα κερδίσει μόνο η ολιγαρχία, ενώ ο λαός έχει μόνο να χάσει.

Η αναθεώρηση ανοίγει το δρόμο να σπουδάζει κανείς αποκλειστικά και μόνο με βάση το πορτοφόλι του, ανοίγει το δρόμο για να λειτουργούν τα δημόσια ιδρύματα ως ιδιωτικά. Αυτά τα ιδρύματα, αντί να ετοιμάζουν επιστήμονες ικανούς να υπηρετήσουν την πρόοδο του λαού, θα βγάζουν αποφοίτους μισομορφωμένους (που θα σπρώχνονται στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση) και έτοιμους να υποταχθούν στις απαιτήσεις του εκάστοτε εργοδότη, να δουλέψουν με πάθος για το δικό του συμφέρον, απεμπολώντας δικαιώματα και κατακτήσεις της τάξης τους.

Η προπαγάνδα που επιστράτευσαν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, οι επιχειρηματίες και οι κάθε λογής παρατρεχάμενοί τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να πείσουν το λαό ότι είναι προς το συμφέρον του η αναθεώρηση, δεν έφερε τα αναμενόμενα γι' αυτούς αποτελέσματα. Οχι μόνο δεν έπιασαν τη νεολαία και τους εργαζόμενους «στον ύπνο», αλλά δεν αντέστρεψαν και το έντονα αρνητικό κλίμα που υπάρχει απέναντι στην αναθεώρηση, παρά τα ψέματα που επιστράτευσαν.

Τώρα, όμως, σήμερα, είναι καιρός για ένα βήμα παραπέρα. Είναι η ώρα τα σχολειά να διδάξουν μάθημα ζωής. Με τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία, είναι η ώρα να αψηφήσει ο εργάτης την κούραση από το μεροκάματο, να αφήσει τον καναπέ κι όλη την αγανάκτηση που κουβαλάει μέσα του να την κάνει διαδήλωση! Είναι η ώρα να συναντηθούν ξανά ο γονιός με τα παιδιά του στους δρόμους και να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους σ' αυτό τον αγώνα, που ούτε αρχίζει, ούτε - πολύ περισσότερο -τελειώνει σήμερα με τη συζήτηση του άρθρου 16.

Η επίθεση του κεφαλαίου στην Παιδεία θα ενταθεί είτε με γαλάζια, είτε με πράσινη κυβέρνηση. Η εκπαίδευση θα γίνεται προϊόν που θα πουλιέται ακριβά και θα ευτελίζεται όλο και περισσότερο η αξία του. Μετά το άρθρο 16 ακολουθεί ο νόμος - πλαίσιο, μετά έχουν σειρά οι μεταρρυθμίσεις στο εξεταστικό, αλλά και στην ίδια την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση... Το κεφάλαιο δε βάζει τελεία στις απαιτήσεις του για την προσαρμογή της Παιδείας στις δικές του ανάγκες. Ετσι και ο λαός δε βάζει τελεία στους αγώνες του για τις δικές του ανάγκες. Γιατί δεν αρκεί η απόκρουση όλων των αντιδραστικών μέτρων που έρχονται, αλλά πρέπει να γίνει πράξη η απαίτηση για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη λαϊκή Παιδεία. Κι αυτό δε χαρίζεται. Κατακτιέται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ