Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πρώτα η εξαπάτηση...«Και τι έχουν πραγματικά καταφέρει οι νικητές; Σήμερα υπάρχουν στη Βαγδάτη περισσότερα οδοφράγματα από ό,τι την εποχή του Σαντάμ. Οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν κάποιους "κανόνες εμπλοκής" για τα στρατεύματα κατοχής και μόλις τους έλαβαν από -κρατηθείτε!- από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ, όλα ήταν ένας πολύ επιτυχημένος πόλεμος. Ισως όμως η αλήθεια να μην έχει σημασία πλέον. Πώς το λέει εκείνος ο στίχος; "Ω, τι μπλεγμένο δίκτυο εξυφαίνουμε όταν πρώτα ασκούμαστε για να εξαπατούμε..."» (Ρόμπερτ Ρισκ - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΒΗΜΑ).

«Κομμάτι» στη μοιρασιά: «Τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές του πετρελαίου προσπαθεί να εξευμενίσει η νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Με δεδομένο ότι οι αμερικανικές εταιρίες διατηρούν το δικαίωμα της... πρώτης νύχτας, ελέω Μπους και στρατευμάτων κατοχής, η νέα κυβέρνηση της Βαγδάτης διαπραγματεύεται κάποιο ρόλο και για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, που ήδη πριν από την αμερικανική επέμβαση είχαν εκφράσει αγωνία ότι θα μείνουν έξω από τη μοιρασιά» (Μωυσή Λίτση - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ορντινάτσες... «Πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι ειδησάρα με τα όλα της. Τρεις πρώην ηγέτες πρώην σοσιαλιστικών χωρών - μεταξύ αυτών ο κουλτουριάρης Χάβελ και ο εργατοπατέρας Λεχ Βαλέσα - ζητούν με δημοσιευμένη φυσικά επιστολή τους τη δημιουργία ταμείου για την εκδίωξη του Φιντέλ Κάστρο. Δεν ξέρω πόσο καλά αντιληφθήκατε το μέγεθος της δημοκρατικής ανησυχίας και της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των πολιτικών. Οι οποίοι στη διάρκεια της αμερικανικής εφόδου στη Βαγδάτη, συναθροίστηκαν πίσω από τις ορντινάντσες για να σκουπίζουν τις στάχτες από τα πούρα του Τζον Γουέιν. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάνε να καταβάλουμε τον οβολό μας για να συγκεντρωθούν δολάρια που θα κατευθυνθούν στην τσέπη της κουβανέζικης αντιπολίτευσης. Δηλαδή σαν να λένε εντελώς χυδαία και κυνικά. Αν επιθυμείτε να επιστρέψει η Κούβα στην τσόχα και στην Τρούμπα της ελεύθερης αγοράς, πρέπει να δώσετε λεφτά. Αμ, πώς αλλιώς θα αγοραστούν όπλα και συνειδήσεις; Θα μου πείτε και τι ξέρουν αυτοί. A, μην το λέτε. Ομιλούν εκ πείρας και Αλληλεγγύης!» (Δ. Δανίκας - ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ