Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Γιατί στην Καισαριανή ψηφίζω Κατημερτζή

Γιατί ο Γιώργος Κατημερτζής είναι η πιο ευγενική φυσιογνωμία που πέρασε ποτέ από τη γειτονιά μου. Γιατί λειτουργεί τον ψίθυρο και το γέλιο, δεν καταδέχεται τις κολακείες, δεν κάνει παραχωρήσεις, κι όταν του πεις κάτι, το δέχεται όπως ακριβώς το άκουσε, δίχως δεύτερη σκέψη. Αυτά τα θεωρώ πιο σπουδαία κι από τα μεγαλύτερα έργα που μπορούν να γίνουν στην Καισαριανή.

Γιατί δε θέλω, δε θέλω καθόλου, να πέσει η Καισαριανή στα χέρια των Συνασπισμένων. Τους θυμάμαι από τη μεταπολίτευση, όταν είχαν μετατρέψει την πλατεία σε αρένα. Είχαν στήσει εκεί τα δικαστήριά τους, και δίκαζαν με βάση τις δικές τους αναπηρίες, τα απωθημένα τους για τη ζωή που δεν τους βγήκε. Ανανέωναν την παρουσία τους με ψιλοδραματάκια, κουτσομπολιά, του τύπου «μου έκανες», «σου έκανα», «μου είπε» και «του είπα». Μακριά από κάθε τραγωδία, ημιμαθείς, γι' αυτό και δεισιδαίμονες, που χωρίς να το καταλάβουν κατέληξαν «θεούσες», όπου ο διάβολος ήταν πάντα οι κομμουνιστές της γειτονιάς, κι όπου τους έβρισκαν τους πολεμούσαν. Αυτοί παρέδωσαν το 1999 ένα δήμο υπερχρεωμένο, με έλλειμμα 178 εκατομμυρίων. Είναι επίσης μεγάλη η ευθύνη τους για την ολιγωρία που έδειξαν γύρω από το γνωστό θέμα του Σκοπευτηρίου. Το πρόβλημα των Συνασπισμένων στην Καισαριανή ήταν πάντα ψυχολογικό. Είναι η πάγια τακτική τους, ένας πλάγιος τρόπος ν' αποφύγουν να καταθέσουν αυτό που τους συμβαίνει. Τώρα κρύβονται πάλι πίσω από τον Μπαρτζώκα. Από αυτούς εκπορεύεται η λάσπη εναντίον του Γιώργου Κατημερτζή,

Ψηφίζω Κατημερτζή, γιατί θέλω να αποσύρω, με ευγενικό μεν, αυστηρό δε τρόπο, τον άνθρωπο τύπου Λαζαρίδη. Οχι γιατί είναι τυπικός αγνώμων, αυθάδης και προπετής, άλλωστε αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Αλλά διότι πίστευε και πιστεύει πως είναι ο φωστήρας που προσγειώθηκε στην Καισαριανή, για να διδάξει τους ταπεινούς. Και όταν εκείνοι του έδωσαν το χέρι τους, ανακάλυψε με έκπληξη πως και νόηση είχαν και δική τους γνώμη. Αυτό δεν αντέχεται, σκέφτηκε ο «μορφωμένος». Αυτοί και να έχουν άποψη; Νόμιζε πως μέσα στη Δημαρχία θα έπλαθε ανθρώπους, θα τους μάθαινε πώς να ζουν, πώς να είναι αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα... Γι' αυτό τώρα ο ελέω θεού φωτισμένος, ο πιστεύων στο κόκκινο για λόγους αισθητικούς, δηλώνει, μέσα από μια θλιβερή μπροσούρα, ότι τα προβλήματα της Καισαριανής δεν έχουν πολιτικό χρώμα, ώστε να απαιτούν κόκκινες, πράσινες ή γαλάζιες λύσεις. Η αλήθεια όμως είναι πως δε μέτρησε σωστά και ξέχασε το ένστικτο της Καισαριανής, που τον άφησε όπως ακριβώς είναι: άδειο.

Για τον υποψήφιο τους ΠΑΣΟΚ, δεν καταδέχομαι να πω το όνομά του για έναν απλό, απλούστατο λόγο: προηγούνται τα λεφτά του και μετά το όνομα.

Για τους Δεξιούς που κυκλοφορούν στην Καισαριανή αισθάνομαι οίκτο, γιατί, οι φουκαράδες, είναι κομπάρσοι σε λάθος τόπο και χρόνο.

Ψηφίζω Κατημερτζή, για να μη χάσει η Καισαριανή το πρόσωπό της, αυτό που γνώρισα όταν ήμουν παιδί. Η Καισαριανή είναι περισσότερο μια κατάσταση παρά ένας γεωγραφικός χώρος. Αν έχεις τύχη και είσαι ευλογημένος, θα γίνεις μέρος της. Υπάρχει μια φωτογραφία: μια σειρά από σκηνές στημένες από τους πρώτους πρόσφυγες που την κατοίκησαν. Ετσι γεννήθηκε η Καισαριανή, σαν ένα ποίημα που πάντα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτοί που το γράφουν, δίχως να το καταλάβουν, λειτουργούν την ελληνική εκδοχή του Χίλιες και μία νύχτες, που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Ψηφίζω τους Κόκκινους, γιατί κάνω και θα κάνω υπακοή για πάντα στον γέροντά μου Παναγιώτη Μακρή.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ