Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Για το νέο χρόνο μην ξεχάσεις να πάρεις...

... τα κλειδιά για τον Παράδεισο, που είναι ο φίλος σου, ο αδελφός σου, και παραμένει κλειστός.

Από μουσική να πάρεις τους «Δεκαπέντε Εσπερινούς» του Μάνου Χατζιδάκι και τους Ρόλινγκ Στόουνς πάντοτε από τις ζωντανές ηχογραφήσεις τους.

Τον καφέ σου να προλάβεις να τον πιεις στο Μπραζίλιαν στην οδό Βουκουρεστίου, γιατί σε λίγο καιρό το γνωστό αυτό στέκι το κλείνουν... λόγω κέρδους.

Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου όλες τις «Παροιμίες της Κόλασης» του Γουίλιαμ Μπλέικ: «Η φρόνηση είναι μια πλούσια, άσχημη, γριά γεροντοκόρη, που τη φλερτάρει η ανικανότητα./ Αυτός που επιθυμεί μόνο και δεν πράττει τρέφει πανώλη μέσα του./ Ενας ανόητος δε βλέπει το ίδιο δέντρο που βλέπει ένας σοφός./ Αυτός που το πρόσωπό του κανένα φως δεν αναδίνει, ποτέ του δε θα γίνει αστέρι./ Η εργατική μέλισσα δεν έχει χρόνο για θλίψη./ Οι ώρες της βλακείας μετριούνται με το ρολόι, μα της σοφίας όχι./ Κανένα πουλί δεν πετάει πολύ ψηλά αν πετάει με τις φτερούγες του./ Η πιο υψηλή πράξη είναι να προγραμματίζεις μια καινούρια./ Το πουλί έχει τη φωλιά του, η αράχνη τον ιστό της κι ο άνθρωπος τη φιλία./ Η αλεπού μεριμνά για τον εαυτό της. Ο Θεός όμως για το λιοντάρι./ Να περιμένεις δηλητήριο από το στάσιμο νερό./ Αδυναμία στο θάρρος σημαίνει δύναμη στις πονηριές./ Αν οι άλλοι δεν ήταν οι ανόητοι, θα ήμασταν εμείς./ Η δημιουργία ενός ελάχιστου άνθους είναι μόχθος αιώνων./ Καλύτερα να πνίξεις νιογέννητο μωρό στην κούνια του παρά να τρέφεις απραγματοποίητους πόθους».

Μην ξεχάσεις τους νεκρούς. Οχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί αυτοί μας κυβερνούν. Είναι οι κλωστές από τον άλλο κόσμο, με τις οποίες ο καθένας μας είναι δεμένος, από τη μέρα που γεννήθηκε.

Μην ξεχάσεις πως ό,τι πάρεις πρέπει, με τη σειρά σου, να το παραδώσεις. Να έχεις κατά νου τον πίνακα του Μπερτίνι «Ο Δάντης παραδίδει στον μοναχό Ιλαρίωνα το χειρόγραφο της Κόλασης». Σύμφωνα με μια παράδοση πολύ διαδεδομένη, ο ποιητής έφτασε στο μοναστήρι του Μάγκρα σαν άγνωστος προσκυνητής. Εχει σημασία, στη σκυταλοδρομία που βρίσκεσαι, σε ποιον θα παραδώσεις.

Μην ξεχάσεις να πάρεις το ποίημα «Και με φως και με θάνατον» από τον «Μικρό Ναυτίλο» του Οδυσσέα Ελύτη: «... Αυτά που λέω και γράφω για να μην τα καταλάβει άλλος κανείς/ όπως ένα φυτό που αρκείται στο φαρμάκι του εωσότου ο άνεμος/ του το γυρίσει σ' ευωδιά ναν τη σκορπίσει και στα τέσσερα σημεία του κόσμου/ θα φανούν αργότερα τα οστά μου φωσφορίζοντας ένα γαλάζιο/ που το πάει αγκαλιά ο Αρχάγγελος και στάζει με τεράστιους/ διασκελισμούς διαβαίνοντας την Ελλάδα τη δεύτερη του επάνω κόσμου».

Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τον εαυτό σου, αυτόν τον άγνωστο που παραμελείς, που μέσα στην επανάληψη της καθημερινότητας τον ξεχνάς. Κι αυτός σαν σκιά έρημη γυρίζει, κι ένα αηδόνι αντί για ζωή βγάζει θάνατο μέσα του κι οι εφτά ψυχές του σπρώχνουν σαν ζώα ποιο πρώτο θα δει το άστρο της μέρας. Ασε τον εαυτό σου να δει το άστρο. Αγάπησέ τον.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ