Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Κάτω τα χέρια από τις κάμερες!

Ζητώ ταπεινά συγνώμη! Ημουν καχύποπτος και ελεεινός! Τρέμω στην ιδέα ότι μπορούσε να είχε περάσει η άποψή μου και να είχαν κατεβάσει τις κάμερες. Το σκέφτεστε; Κανένα από τα εγκλήματα, που ήρθαν στην επιφάνεια, δε θα γινόταν γνωστό. Κανένας δε θα μάθαινε πόσα χρωστάνε οι βιομήχανοι στο ΙΚΑ, ας πούμε. Ενώ τώρα ξέρουμε. Ξέρουμε αριθμούς και ονόματα. Ξέρουμε, επίσης, τίνος εντολή εκτελεί η κυβέρνηση και ο λαλίστατος υπουργός Εργασίας, όταν καταργούν το οκτάωρο! Οταν ανεβάζουν τη σύνταξη στα 70.

Αλλά μήπως θα μαθαίναμε πόσα καράβια κινούνται με λειψό πλήρωμα και με ελαττωματικές μηχανές; Τίποτα δε θα μαθαίναμε! Τώρα, όμως, ξέρουμε! Οι κάμερες της «τροχαίας» με τα θαυματουργά zoom in και zoom out έχουν καταγράψει τα πάντα. Εχουν συλλάβει το έγκλημα ακριβώς τη στιγμή της διάπραξης! Στο video φαίνεται καθαρά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να ανταλλάσσει με τους εφοπλιστές χαρτιά κάτω από το τραπέζι! Να σκίζει αναφορές και καταγγελίες.

Υστερα, χωρίς τις μηχανές, χωρίς αυτά τα θαυμάσια λαϊκά εργαλεία, θα ήξερε κανείς από εμάς πόσο αγοράζεται η ντομάτα στους αγρούς και πόσο πωλείται στις αγορές και στα σούπερ μάρκετ; Νύχτα θα είχαμε. Ενώ τώρα ξέρουμε. Και όχι μόνον ξέρουμε, αλλά έχουμε προβεί και σε συλλήψεις! Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν γεμίσει οι φυλακές από μεσάζοντες και μεγαλέμπορους! Η ντομάτα, πια, τρώγεται και από τους φτωχότερους των φτωχών! Πετάγεται στα σκουπίδια.

Είπα σκουπίδια και ήρθαν στο μυαλό μου τα τρόφιμα! Θα μαθαίναμε ποτέ, κύριοι, ποιος νοθεύει τα τρόφιμα; Ποιος γεμίζει τα νοσοκομεία με σάπια κρέατα; Ποιος επιτρέπει στις κατσαρίδες να κάνουν πάρτι πάνω σε χειρουργικά κρεβάτια; Σιγά μη μαθαίναμε! Χάρις στις κάμερες, όμως, ξέρουμε! Ξέρουμε πως οι αποθήκες των κρατικών νοσοκομείων είναι γεμάτες με αξονικούς τομογράφους, για παράδειγμα. Τους είδαμε να κείτονται εκεί, γεμάτοι μελαγχολία. Οι κάμερες, όμως, ψυχρές από συναισθήματα, δε στάθηκαν σε αυτό που στεκόμαστε εμείς. Αυτές προχώρησαν παραπέρα! Με τη διεισδυτικότητα που τις διακρίνει κατέγραψαν την κομπίνα. Είδαν χιλιάδες ασθενείς να στέλνονται ομαδικά στους ιδιωτικούς τομογράφους και να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και είδαν, και, κυρίως, κατέγραψαν, όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την κομπίνα. Υπουργούς, ελεγκτές, δημόσιους υπαλλήλους!

Γι' αυτό, σας λέω! Μη φέρνετε άλλα εμπόδια! Αφήστε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να κάνει τη δουλιά του ο άνθρωπος. Να γεμίσει τον τόπο με κάμερες. Να τοποθετήσει τόσες όσοι είναι και οι κάτοικοι της χώρας. Μια κάμερα για τον καθένα, κύριε υπουργέ! Τι δέκα χιλιάδες και αηδίες. Θα σας κόψουν τα συγχαρητήρια οι Αμερικάνοι, δεν το σκέφτεστε; Κάθε γωνία και κάμερα, παρακαλώ! Κάθε στενό και φακός. Πλατείες, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, γήπεδα, καφενεία, θέατρα, ακόμα και κρεβατοκάμαρες! Οπου συχνάζουν πάνω από δυο και κάμερα. Και σε πολλές περιπτώσεις και όπου ακόμα στέκεται και άτομο μεμονωμένο. Ποτέ δεν ξέρεις!

Ο βλάκας! Νόμιζα πως οι κάμερες κυνηγούσαν εμένα. Εμένα και κάθε πολίτη δραστήριο. Τους συνδικαλιστές, τους ειρηνιστές, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους κομμουνιστές, κυρίως τους τελευταίους! Ενώ αυτές, αυτά τα αθώα λευκά μηχανήματα, κυνηγούσαν αυτούς που λαδώνουν τις εφορίες! Κυνηγούσαν τους ομίλους, τα τραστ, τους κατοίκους της Εκάλης και της Πολιτείας. Κυνηγούσαν τους μεγαλογιατρούς την ώρα που έπαιρναν εκβιαστικά το φακελάκι. Κυνηγούσαν αυτούς που έφτιαξαν το ερωτηματολόγιο για τις συνεντεύξεις των προσλήψεων. Κυνηγούσαν τα γαλάζια παιδιά την ώρα που τσακώνουν τις δουλιές των πράσινων παιδιών. Κυνηγούσαν τους τοπικούς κομματάρχες την ώρα που τσάκωναν τη μίζα.

Δεν μπαίνω σε ζητήματα κοινωνικά. Εκεί, πια, τα αποτελέσματα βγάζουν μάτι. Μόλις στήθηκαν οι κάμερες χάθηκαν οι πόρνες, οι νταβατζήδες, οι παιδεραστές. Η πλατεία Κουμουνδούρου έγινε εκκλησία. Οι έμποροι ναρκωτικών το έβαλαν στα πόδια. Καταργήθηκε η προστασία στα μαγαζιά. Κανένας δε δίνει σε κανέναν «μηνιάτικο». Η πόλη έγινε σαν την αρχιεπισκοπή και χειρότερα...

Δε θέλω να μιλήσω, για τις μεγάλες «δουλιές». Την «Ολυμπιακή», τη ΔΕΗ, τις τράπεζες. Δε θέλω καν να αναφερθώ στις εθνικές υποθέσεις. Κυπριακό, Αιγαίο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή. Αφήστε, καλύτερα, γιατί θα αρχίσω πάλι να βρίζω!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ