Κυριακή 9 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα λειτουργικά έξοδα και τα μικρόφωνα

Πριν, ακόμα, κοπάσουν τα πανηγύρια άρχισαν οι αποκαλύψεις! Τα ίδια πρόσωπα που συγκέντρωναν τα χρήματα, τις φανέλες, τα παπούτσια, τους αργυρούς, πλατινένιους δίσκους και τις προεδρικές πένες, άφησαν να «πέσουν» και οι πρώτες υποψίες. (Δε θέλανε, προφανώς, όταν θα αρχίσουν να ακούγονται τα αναθέματα, να σηκώσουν ετούτοι - μόνοι τους - όλο το βάρος). Αμέσως μετά τις υποψίες, όπως ήταν φυσικό, μια σκιά απλώθηκε πάνω από το Μαραθώνιο. Μια σκιά που βάραινε την ήδη βαριά ατμόσφαιρα. Η σκιά, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε καυτό ερώτημα: τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους;

Την άλλη μέρα, τη μέρα των δημοπρασιών, των δημοπρασιών των υπογεγραμμένων φανελών, των αργυρών και χρυσαφένιων δίσκων, της προεδρικής πένας, οι υποψίες μεγάλωσαν. Νέες φωνές προστέθηκαν στις πρώτες. Σιγά σιγά το τοπίο άρχισε να καθαρίζει. Πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται, αν ο «αγώνας» έγινε για τα πληγωμένα παιδιά της Ασίας ή για τους «αγωνιζόμενους» οργανωτές. Τα «λογιστικά» ήταν αμείλικτα. Το 40%-50% του συγκεντρωθέντος ποσού θα πάει, λέγεται, στα «λειτουργικά έξοδα»! Δηλαδή από τα 17 εκατ. ευρώ τα 8 εκατ., περίπου, θα ξοδευτούν για να καλύψουν τα «λειτουργικά έξοδα»! (Κανένας, βέβαια, δε γνωρίζει ποια είναι αυτά τα «λειτουργικά έξοδα»).

Ο καθένας, τώρα, αντιλαμβάνεται πως το υπόλοιπο ποσό, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα το διαχειριστούν άλλοι άνθρωποι, άλλες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις, με άλλα «λειτουργικά έξοδα»! Προσθέτοντας, στη συνέχεια, τις γνωστές «παράπλευρες απώλειες» κατά τη μοιρασιά, αν και όποτε αυτή γίνει, τα διάφορα «χατίρια» και τις διπλοεγγραφές θα καταλήξουμε σε ένα νούμερο άκρως αποκαλυπτικό!

Την τρίτη μέρα, στην αρχή επικράτησε κάποια ησυχία. Οι τηλεοράσεις έδιναν συνέχεια «στατιστικά στοιχεία». Τόσα η Γερμανία, τόσα η Γαλλία, τόσα η Αμερική. Πρώτη, σύμφωνα με τα στατιστικά, η Ελλάδα (συγκριτικά)! Παρ' όλα αυτά, τα πανηγύρια ήταν συγκρατημένα. Οι υποψίες και οι φωνές που ακούστηκαν δημιούργησαν μια ανησυχία, που άγγιζε τα όρια της αναταραχής. Οι αποκαλύψεις ότι σε παρόμοιες «ανθρωπιστικές» κινήσεις και πρωτοβουλίες τα συγκεντρωθέντα (χρήματα, πράγματα), δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους ήταν καταλυτικές. Η ατμόσφαιρα ήδη είχε δηλητηριαστεί!

Αναμένεται, μόλις κοπάσει ο γενικός θόρυβος, και αν το ζήτημα, βέβαια, δεν πνιγεί, να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα. Αυτές οι κινήσεις γίνονται, πράγματι, για τα πληγωμένα παιδιά, για τους χτυπημένους από τον πόλεμο και τους σεισμούς ή για να «κινείται» το χρήμα; (Ο καθένας ξέρει πως το χρήμα όταν «κινείται» σε χρόνο μηδέν αλλάζει τσέπες και χέρια»).

Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε από επίσημες πάλι οργανώσεις και κανάλια για το Ιράκ, ας πούμε, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της. (Κάποιοι είπαν πως φαγώσιμα και άλλα πράγματα σαπίζουν στις αποθήκες, όσα, δηλαδή, δεν έφτασαν στις «λαϊκές» αγορές και δε μετατράπηκαν σε χρήμα).

Κανένας δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, αντίθετος με την αλληλεγγύη. Είναι μίζερο, κάποιος να γκρινιάζει για τέτοιες πρωτοβουλίες. Τέτοιες στιγμές και τέτοιες πράξεις τιμούν τον άνθρωπο. Ομως, άλλο η αλληλεγγύη και άλλο η καλοστημένη οικονομική και πολιτική επιχείρηση. Από τη μια μεριά καλύπτουμε τα «λειτουργικά» έξοδα, «κινούμε το χρήμα», και από την άλλη είμαστε και φιλάνθρωποι! Αυτές οι πράξεις πρέπει να είναι καθαρές και ανυστερόβουλες. Και η συγκεκριμένη -και όχι μόνον αυτή- δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί πράξη αλληλεγγύης.

Αλλά όλοι αυτοί που είχαν αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και τις προηγούμενες παρόμοιες, πού ήταν όταν ετοιμαζόταν το έγκλημα; Οταν άρχιζε ο πόλεμος; Οταν άφηναν ακάλυπτα και ανενημέρωτα, για το κακό που έρχεται, τα πληγωμένα παιδάκια της Ασίας; Πού και πώς εκφράστηκε τότε η αλληλεγγύη τους; Αυτή η ευκαιριακή σύναξη φιλάνθρωπων πρέπει να μελετηθεί. Δεν αναφερόμαστε στα πρόσωπα που κράταγαν το μικρόφωνο (χωρίς να παραβλέπουμε και τις δικές τους ευθύνες). Αναφερόμαστε, κυρίως, σε εκείνα τα πρόσωπα και τις οργανώσεις, που ήλεγχαν - και ελέγχουν - τα μικρόφωνα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ