Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το εφικτό της κάλπης

Αγαπητέ ψηφοφόρε, αντιλαμβάνομαι, μέρα που είναι, την ταραχή σου. Μπορεί η πράξη να δείχνει πως δεν είναι σημαντική, όμως είναι! Γιατί δε διπλώνεις, απλώς, ένα χαρτί και το ρίχνεις στην κάλπη. Στην ουσία, διπλώνεις την ίδια τη ζωή σου και την παραδίδεις, ανάλογα, για χρήση ή για κατάχρηση. Και δε διπλώνεις μόνο τη δική σου ζωή, διπλώνεις και των παιδιών σου τη ζωή. Και, τέλος, διπλώνεις, κατά κάποιο τρόπο, την εξέλιξη και την ιστορία. Για τόσο σοβαρά πράγματα μιλάμε!

Μια ψήφος, αθροιστικά, δεν είναι μια ψήφος. Είναι χίλιες μια, ένα εκατομμύριο μια, δεκάδες εκατομμύρια μια!.. Και με αυτήν την έννοια, μπορεί να είναι καθοριστική. Μπορεί να δεσμεύσει ή να ελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις. Μπορεί να κλείσει ή να ανοίξει τις καινούριες σελίδες της Ιστορίας. Μπορεί να γείρει το βάρος από τούτη ή από εκείνη την πλευρά. Μπορεί, τέλος πάντων, να μετρήσει - και να καθορίσει - στα συν ή στα πλην.

Ομως, το κυριότερο που κάνει η ψήφος - και η ψήφος - είναι να σε φέρνει μπροστά στις ευθύνες σου. Ενώπιος - ενωπίω. Εκεί, μπροστά στην κάλπη, καλείσαι να απαντήσεις τι κατάλαβες ή τι δεν κατάλαβες, από τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου. Πόσο μπόρεσες να αναλύσεις τα γεγονότα και τις αιτίες που προκαλούν τα γεγονότα. Πόσο σωστά επεξεργάζεσαι στο μυαλό σου αυτά που συλλαμβάνεις με τις αισθήσεις σου. Πόσο μπορείς να βλέπεις - και να κρίνεις - τον κόσμο αντικειμενικά...

Πρέπει, πέρα από όποιες δικαιολογίες, να απαντήσεις, για παράδειγμα, στο ερώτημα - δίλημμα, πώς είναι δυνατό να είναι εφικτό ένα άτομο να συγκεντρώνει τόσο πλούτο, που παράγεται από τόσους πολλούς ανθρώπους, και δεν είναι εφικτό οι τόσοι πολλοί άνθρωποι, που παράγουν τον πλούτο, να τον μοιράζονται κιόλας. Γιατί, τελικά, αυτό κρίνεις με την ψήφο σου! Απαντάς στο εφικτό και στο ανέφικτο! Απαντάς στο αντικειμενικό και στο υποκειμενικό. Απαντάς στην αλήθεια και στο ψέμα! Δίνεις ή δε δίνεις την πραγματική διάσταση της πραγματικότητας, και του εαυτού σου!

Πριν διπλώσεις το χαρτί και το ρίξεις στην κάλπη, πρέπει να έχεις απαντήσει στο υπαρκτό ταξικό ερώτημα: Γιατί είναι εφικτό ένας άνθρωπος ή μια εταιρία ανθρώπων, να εκμεταλλεύεται χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους, και δεν είναι εφικτό αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων να μπορούν να απαλλαγούν από τον έναν άνθρωπο ή τη μία εταιρία ανθρώπων; Γιατί είναι εφικτό να γίνεται ένας πόλεμος, που δεν τον θέλει κανένας, και είναι ανέφικτο να μη γίνει αυτός ο πόλεμος;..

...Για να μην πολυλογούμε, διπλώνοντας το χαρτί και ρίχνοντάς το στην κάλπη, δεν τρίβεις τα χέρια σου και καθάρισες! Η κάλπη θα σε ακολουθεί τέσσερα και, πολλές φορές, περισσότερα χρόνια. Θα έρχεται από πίσω σου στις ουρές της ανεργίας και θα σε ξύνει. Ξαπλωμένη δίπλα σου, στα ράντσα των νοσοκομείων, θα σε μαλώνει ασταμάτητα. Περιμένοντας μαζί σου, έξω από τα φροντιστήρια και έξω από τις θεραπευτικές κοινότητες, θα σε βρίζει δικαιολογημένα. Η κάλπη, δυστυχισμένε, δε συγχωρεί. Είναι αμείλικτη! Οπως της φέρνεσαι, σου φέρνεται...

Κύριε ψηφοφόρε, οι καραμούζες και οι πλαστικές σημαίες τελείωσαν, πια! Σήμερα καλείσαι να απαντήσεις τι έχεις καταλάβει και τι έχεις ξεχωρίσει μέσα από αυτόν τον εκκωφαντικό θόρυβο! Τι έχεις κατορθώσει να δεις και να ξεχωρίσεις μέσα σ' αυτόν τον ακατάσχετο κουρνιαχτό των υποσχέσεων. Σήμερα είναι η μέρα σου. Η σειρά σου να επιβραβεύσεις και να τιμωρήσεις.

Σήμερα, σε βεβαιώνω, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δε θα αλλάξει ο κόσμος! Ομως, σε βεβαιώνω. επίσης, πως μπορείς με την ψήφο σου - και με την ψήφο σου - να ανοίξεις ένα μικρό παράθυρο στον ήλιο. Να ανέβεις ένα ακόμα σκαλί στο δρόμο σου για το άπειρο! Φτάνει να καταλάβεις πως δε διπλώνεις, απλώς, ένα χαρτί, αλλά ξεπερνάς - αν ψηφίσεις σωστά - τον εαυτό σου. Μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Μπορείς να αναμετρηθείς με το εφικτό τους και να το νικήσεις. Μπορείς να βγάλεις στην επιφάνεια το δικό σου εφικτό. Το πραγματικό εφικτό!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ