Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εξοπλίζεται η πραιτοριανή αστυνομία

Την ώρα που στην Αθήνα γινόταν χαλασμός, σύμφωνα με τη μόλις 2.5 χρόνων μικρανεψιά μου Ειρήνη, την ώρα, δηλαδή, που έπεφτε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος, την ώρα που καίγονταν μαγαζιά και σπάγανε βιτρίνες στα «κεντρικά», με κλειστά τα παράθυρα και σφραγισμένες τις πόρτες, καμιά εικοσαριά άτομα, τα γνωστά άτομα, όλοι με γκρίζα κοστούμια και σιελ γραβάτες, κάθονταν στις σκουρόχρωμες πολυθρόνες και έβλεπαν τα επεισόδια σε μια τεράστια τηλεόραση που βρίσκονταν καρφωμένη στο μεγαλύτερο τοίχο της αίθουσας. Μπροστά και λίγο στα πλάι της τηλεόρασης στέκονταν ο Ειδικός της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Μιλούσε γαλλικά με γερμανική προφορά και έδειχνε με ένα μικρό χάρακα που κρατούσε στο δεξί χέρι του:

«Ενα όπλο δεν είναι ποτέ από μόνο του ικανό να κερδίσει τη μάχη! Βλέπετε το πλήθος πόσο αγριεμένο είναι! Χρειάζεται, λοιπόν, συνδυασμός όπλων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στο εξής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, της μεγάλης ανεργίας, των εκατομμυρίων πεινασμένων οικονομικών μεταναστών, των χωρίς μέλλον φοιτητών»...

Στο σημείο αυτό ακούστηκε ένας ξερός βήχας. Ηταν ο Επικεφαλής, το πολιτικό πρόσωπο της αίθουσας, οι υπόλοιποι ήταν αστυνομικοί διαφόρων τμημάτων, ένας στρατιωτικός, ένας της ΚΥΠ, ένας του Λιμενικού και ένας της Πυροσβεστικής. Ο Ειδικός, που άκουσε το βήχα, αφού σε αυτόν απευθυνότανε, αφού ήταν μια υπενθύμιση πως η αποστολή του ήταν να «λανσάρει» τα όπλα και όχι να κάνει διάλεξη για τις αιτίες των λαϊκών συγκεντρώσεων και των λαϊκών διαδηλώσεων, συνέχισε αυστηρά.

«Εχει σημασία να περιγράψουμε με λεπτομέρεια τι είδους συγκεντρώσεις επιθυμούμε να διαλύσουμε», μπήκε στο θέμα ο Ειδικός, «γιατί η ποσότητα και προπαντός η ποιότητα των συγκεντρώσεων, είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στη σωστή επιλογή των όπλων που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να θυμίσω πως οι "συγκεντρώσεις του μέλλοντος" θα είναι ανάλογες με τα προβλήματα. Οσο αυτά μεγαλώνουν τόσο θα μεγαλώνουν και οι συγκεντρώσεις. Εγώ δεν είμαι εδώ για να λύσω τα προβλήματα, δεν είναι αυτή η δουλειά μου, ούτε και η δική σας βεβαίως. Εμείς είμαστε εδώ να εμποδίσουμε τις διαδηλώσεις να φτάσουν σε αυτούς που ...βήχουν, σε αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα θέλω να πω»!

Πάγωσε η αίθουσα. Ο Ειδικός σίγουρα είναι προβοκάτορας, σκέφτηκαν. Καναδυό μάλιστα το ξεστόμισαν κιόλας. Εκείνος, ωστόσο, ήξερε τι έκανε. Για να πείσει έπρεπε να δημιουργήσει πανικό.

«Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Αύριο θα γεμίσουν οι δρόμοι οικοδόμους, εργάτες, αγρότες, πεινασμένους και άστεγους μετανάστες,.. τι να σου κάνει η ασπίδα και το γκλομπ; Οι άντρες σας χρειάζονται σύγχρονο και αποτελεσματικό εξοπλισμό. Ειδικοί επιστήμονες που έχουν καταγράψει και έχουν μελετήσει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών κατέληξαν σε μια σειρά όπλων, σε ένα συνδυασμό όπλων, που το ένα θα συμπληρώνει το άλλο»!

Στο σημείο αυτό κάνει νόημα στην καμπίνα προβολής. Η τεράστια οθόνη αλλάζει εικόνα. Στη θέση των διαδηλώσεων της Αθήνας προβάλλονται τώρα διαδηλώσεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Ο φακός όμως, κυρίως έχει εστιάσει στις αστυνομίες και στα όπλα με τα οποία είναι εξοπλισμένες.

«Αρκετές από τις αστυνομίες της Ενωσης είναι ήδη εξοπλισμένες! Η γκάμα των όπλων ξεκινάει από τα απλά όπλα, αυτά που έχετε και εσείς μέχρι σήμερα, και φτάνει σε όπλα που έχουν ορίζοντα δεκαετιών! Ενώ εσείς θα βλέπετε την εικόνα εγώ θα σας εξηγώ! Εδώ έχουμε τα "κινητά φράγματα". Είναι μεγάλα βαρέλια που τα γεμίζουμε νερό και είναι αδύνατο να μετακινηθούν από τους διαδηλωτές. Οι δρόμοι που θέλουμε να αποκλείσουμε θα γίνονται φρούρια! Χρησιμοποιούνται ήδη με μοναδική επιτυχία από τη γερμανική, τη γαλλική, την ιταλική και τη βελγική αστυνομία. Εδώ έχουμε τις "μάνικες νερού υψηλής πίεσης". Στρέφοντάς τες προς τους διαδηλωτές η "υψηλή πίεση" τους ρίχνει κάτω σαν να είναι κοτόπουλα! Εδώ έχουμε "χημικά δακρυγόνα" από το Ισραήλ. Ο,τι δακρυγόνα έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, ξεχάστε τα! Θα τα ονομάσω "ιδιαίτερα δυσάρεστα", για να μην επεκταθώ περισσότερο! Εδώ έχουμε τις "πλαστικές χρωματιστές σφαίρες", που κατασκευάζονται στο Βέλγιο. Πυροβολείς τον διαδηλωτή που θέλεις να συλλάβεις και τον στιγματίζεις! Και να σου ξεφύγει εσένα θα τον συλλάβουν παρακάτω οι συνάδελφοί σου! Εδώ έχουμε...».

Δεν μπορώ, δυστυχώς, να σας περιγράψω ολόκληρη τη διάλεξη (η οποία ...έπεισε και ήδη έχουν υπογραφεί τα Προεδρικά Διατάγματα και έχουν γίνει, μάλιστα, και οι πρώτες παραλαβές). Σας βεβαιώνω, ωστόσο, πως θα είναι όπλα που χρησιμοποιούν ήδη οι «προηγμένες» αστυνομίες της Ενωσης. Οπλα που θα «απαντάνε στις διαδηλώσεις του μέλλοντος».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ