Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δασοκτόνα πολιτική

Σε ελάχιστους πλέον προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και φέτος το καλοκαίρι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα πύρινα μέτωπα ρημάζουν τα δάση της χώρας, κατακαίνε περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ολοι καταλαβαίνουν πια ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη τραγωδία που βιώνουμε, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις των τριάντα τουλάχιστον τελευταίων ετών, με κύρια χαρακτηριστικά: Τη συνεχή προσπάθεια - ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις - της αλλαγής χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων με στόχο την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα δήθεν της «ανάπτυξης», αλλά στην πραγματικότητα για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Τη συνειδητή καθυστέρηση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου. Την υποβάθμιση, διάσπαση και διαρκή απαξίωση των υπηρεσιών δασοφύλαξης και δασοπροστασίας. Την ανεπαρκέστατη στελέχωση των υπηρεσιών κατάσβεσης και εφοδιασμό τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Την υποχρηματοδότηση των δράσεων προστασίας και ανάπτυξης του δασικού μας πλούτου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προχτεσινής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Πάρνηθας, μεταξύ της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου, στην άλλη δηλαδή πλευρά από αυτήν που κατακάηκε πέρσι το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια περιοχή «φιλέτο» που δεν προστατεύεται ουσιαστικά με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Πάρνηθας που άρχισε να συντάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 και νομοθέτησε πέρσι η κυβέρνηση της ΝΔ. Το νομοθέτημα αυτό, αντί να προστατεύσει το μοναδικό αυτό ορεινό όγκο, αφήνει ορθάνοιχτα «παράθυρα» για την εμπορευματοποίησή του (συνέχιση της δόμησης σε αρκετούς «θύλακες», «αξιοποίηση» του Κτήματος Τατοΐου από το κεφάλαιο, κατασκευή διαφόρων εμπορικών, αθλητικών, πολιτιστικών εγκαταστάσεων κλπ.), που άνοιξαν, όπως φαίνεται, την όρεξη όσων θέλουν να τον τσιμεντοποιήσουν.

Γενικότερα, όμως, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίζονται ποια θα μετατρέψει τα δάση της χώρας από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Με νόμους, όπως αυτοί για τα «χορτολίβαδα» και τους «βοσκοτόπους», αποπειράθηκαν να αλλάξουν χρήση εκατομμύρια στρέμματα δασών. Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ) παραδίδουν στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών, επίσης. Τώρα με τη σύνταξη των δασικών χαρτών με βάση τις αεροφωτογραφίες του '60 και όχι του 1945, η κυβέρνηση προωθεί τον αποχαρακτηρισμό 12 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Παράλληλα με νόμο του 1998 διαλύονται οι δασικές υπηρεσίες πυρόσβεσης, ενώ από τότε και η Πυροσβεστική λειτουργεί με τεράστια οργανικά κενά που σήμερα φτάνουν τα 4.000 άτομα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν μια πολιτική που στην κυριολεξία οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του ΚΚΕ. Θέσεις που αποτελούν και το μοναδικό «όπλο» στα χέρια του λαού, για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνουν: Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων και την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Το πέρασμα στη δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή δήμευσης, ιδιοκτησιών που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ