Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εκστρατεία για το μολυσμένο νερό

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών διεκδικήσεων, της συνολικής πάλης για αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να μπει το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Η προχτεσινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, σηματοδοτεί την πιο αποφασιστική και καθημερινή δράση του Κόμματος για το οξυμένο αυτό πρόβλημα. Ενα πρόβλημα, το οποίο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και που σχετίζεται με μια σειρά ζητήματα, όπως η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών, λατομείων, χωματερών, η άναρχη δόμηση, η συνολική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η διαχείριση των υδάτων. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, με τη στήριξη ή την ένοχη «σιωπή» των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημάρχων και νομαρχών που, στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές, όπως η Βοιωτία, έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών και συνδέεται άμεσα με την πολιτική ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανάπτυξη, που - χωρίς περιστροφές και χωρίς προσχήματα - είναι υπηρέτης των καπιταλιστικών κερδών κι ας συνεπάγεται αυτό ασυδοσία σε αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των ανθρώπων με το νερό που από αναγκαίο για τη ζωή του ανθρώπου γίνεται φορέας της ασθένειας και του θανάτου. Αποκαλυπτική είναι και η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του υδροφόρου ορίζοντα, που τροφοδοτείται από τον Ασωπό ποταμό. Να θυμίσουμε, ότι πρόκειται για νερό - σύμφωνα με μελέτες και αναλύσεις - με υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, το οποίο χρησιμοποιείται από βιομηχανίες της περιοχής...

Ολα αυτά, είναι καθήκον των κομμουνιστών και των προοδευτικών ανθρώπων να τα φέρουν στην επιφάνεια, να ενημερώσουν όλο τον εργαζόμενο λαό για τις διαστάσεις και τις πολιτικές ευθύνες που συνοδεύουν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, για να ξεσηκώσουν αγώνα. Το ΚΚΕ «σημαίνει συναγερμό» γι' αυτό το σημαντικό λαϊκό πρόβλημα του νερού, που πλήττει όλο το Λεκανοπέδιο. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη της δράσης των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τις μαζικές οργανώσεις τους, τα συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια.

Οι εξελίξεις στο περιβάλλον της Αττικής θα απειλήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον τους εργαζόμενους. Εμμεσα, λόγω της διατροφικής αλυσίδας - παραγωγή τροφίμων και ποτών από νερά γεωτρήσεων - αλλά και άμεσα στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί νερό των γεωτρήσεων για ενίσχυση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συσσωρευμένα προβλήματα. Ωστόσο, το λαϊκό πρόβλημα του νερού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της πάλης για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, για μια εξουσία λαϊκή, που στο επίκεντρό της θα βρίσκεται ο άνθρωπος και το περιβάλλον.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ