Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να που προστίθεται στο δικομματισμό

Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στη συνδιάσκεψη της ΝΕ Β' Αθήνας του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Αλέκος Αλαβάνος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει για τις προθέσεις του κόμματός του απέναντι στο δικομματισμό μετά τις εκλογές, είπε χαρακτηριστικά: «Οσον αφορά στα μετεκλογικά σενάρια και σε σχέση με τους δύο πόλους του δικομματισμού, θα σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς το Συνασπισμό». Εύκολα κατανοεί κανείς την ανάγκη του ΣΥΝ, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, να σηκώσει τις αντιδικομματικές κορόνες, προσπαθώντας να πείσει για τη δήθεν συνεπή στάση του ενάντια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Με βεβαιότητα όχι. Ο βίος και η πολιτεία του ΣΥΝ σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο φανερώνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ έχει επιλέξει να δρα σαν «προσθετική» δύναμη, καθαγιάζοντας την πολιτική του και συντελώντας στον εγκλωβισμό δυνάμεων στη δικομματική εναλλαγή.

Ο «Ρ», στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, παρουσίασε μια ενδεικτική λίστα από συνεργασίες της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΝ. Αυτή τη λίστα έρχονται να συμπληρώσουν οι - ουκ ολίγες - περιπτώσεις συνεργασιών του ΣΥΝ στον Α' γύρο των πρόσφατων τοπικών εκλογών, με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε έξι Νομαρχίες της χώρας. Επιπλέον, στους Δήμους της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραία, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ σε 12 Δήμους και με τη ΝΔ σε άλλους δύο.

Αναλυτικά, στις Νομαρχίες, είχαμε τις εξής συνεργασίες: Γρεβενών (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Ζακύνθου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Καστοριάς («ανεξάρτητος» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Πρέβεζας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Σάμου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), Τρικάλων (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ). Στους Δήμους της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε: Αγ. Δημήτριο, Βριλήσσια, Ιλιον (Ν. Λιόσια), Μεταμόρφωση, Νέα Χαλκηδόνα, Χολαργό, Πέραμα και Σαλαμίνα. Στους Δήμους Ζωγράφου, Πετρούπολης και Αγίου Ιωάννη Ρέντη, υπήρχαν συνεργασίες ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, ενώ, στο Δήμο Αλίμου, συνεργασία «ανεξάρτητου» υποψηφίου, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, με τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Επιπλέον, στα Μελίσσια και στο Ψυχικό, ο ΣΥΝ, συνεργάστηκε με τη ΝΔ. Στην Ανατολική Αττική, ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στη Βάρη, υποστηρίζοντας «ανεξάρτητο» υποψήφιο και στην Παλλήνη. Στη Δυτική Αττική, στη γνωστή πλέον συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων, στην Ελευσίνα.

Ακόμα, στη Δράμα, είχαμε συνεργασία «ανεξάρτητου» ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ, στη Ζάκυνθο (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στον Πύργο (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στο Κιλκίς (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στην Κοζάνη (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στο Λασίθι (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), στο Βαθύ Σάμου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και στην Αμφισσα (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Επιπλέον, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο Φλώρινας, συνεργάστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ιδιαίτερα η περίπτωση της Κοζάνης είναι αποκαλυπτική, αφού κοινός υποψήφιος, που τελικά επανεκλέχτηκε, ήταν ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ενδεικτική, όμως, είναι και η περίπτωση της Πάτρας, όπου στο Δήμο πραγματοποιήθηκε το... ημιεπίσημο «προξενιό» μεταξύ του ΣΥΝ και του υποψηφίου δημάρχου («αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ) Γ. Δημαρά. Συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ υπήρξε και σε όλους σχεδόν τους Δήμους της υπαίθρου στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπως στους Δήμους Χορτιάτη, Αξιού, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Χαλάστρας...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ