Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σε ποιoν ανήκει το σφυροδρέπανο;

«Η Iστορία είτε θα είναι αληθινή, είτε θα είναι ξαναγραμμένη, δηλαδή νόθα», γράφει σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα «Τβόι ντεν» («Η μέρα σου»), σχετικά με την επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» να καθιερώσει με σχετικό νόμο σαν «Σημαία της Νίκης» όχι αυτή με την οποία πολέμησε ο σοβιετικός λαός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του φασισμού και υψώθηκε στο Ράιχσταγκ, αλλά μια «νέα», χωρίς το σφυροδρέπανο (κόκκινη μ' ένα λευκό αστέρι). «Το τι επιδιώκεται με την εξαφάνιση του σφυροδρέπανου από τη Σημαία της Νίκης είναι κατανοητό. Το σφυροδρέπανο είναι το σύμβολο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και η "Ενιαία Ρωσία" δε θέλει να βλέπει το σύμβολο του αντιπάλου της στη Σημαία της Νίκης. Και δεν το θέλει αυτό σε τέτοιο βαθμό, που είναι έτοιμη να νοθέψει την Ιστορία», γράφει σωστά η εφημερίδα, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στην παρακάτω απαράδεκτη και τουλάχιστον παράδοξη πρόταση: «Ομως, η Ιστορία», γράφει, «έχει μεγαλύτερη αξία από τον εκλογικό αγώνα. Κι αν δεν μπορούν να ανεχτούν ταυτόχρονα το σφυροδρέπανο στη Σημαία της Νίκης και στις σημαίες του ΚΚΡΟ, τότε γιατί να μην επιβάλουν στο ΚΚ την ανάγκη να παραιτηθεί από αυτό το σύμβολο;».

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια έχουμε ακούσει και δει πολλά και σε διάφορες χώρες με στόχο το σφυροδρέπανο. Επιχειρήματα πότε «εκσυγχρονιστικά», π.χ., σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ενίοτε μέτρα κατασταλτικά, π.χ., στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουγγαρία και σ' άλλες χώρες, οι οποίες επιδιώκουν τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα να παραιτηθούν από τα σύμβολά τους, ως ένα πρώτο «βήμα» για να παραιτηθούν στη συνέχεια κι από την ιδεολογία, τις αρχές, τα επαναστατικά χαρακτηριστικά τους. Είναι, όμως, ίσως η πρώτη φορά που διαβάζουμε πρόταση να απαγορευτεί η χρήση του σφυροδρέπανου από ένα ΚΚ γιατί αυτό το σύμβολο «ανήκει στην Ιστορία και σ' όλο το λαό»!

Πρόκειται για πρόταση ενταγμένη στην προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης του ρωσικού λαού, χρησιμοποιώντας και τα «κόκκινα» σύμβολα, την ώρα που στη Ρωσία ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, η δρακόντεια αστική νομοθεσία, που ευθέως βάλλει κατά του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Οπως έγινε γνωστό, στις 17 του Απρίλη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διάλυση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), με το επιχείρημα ότι «δεν πέρασε επιτυχώς» τη διαδικασία επικύρωσης τουλάχιστον 50 χιλιάδων μελών του σε τουλάχιστον 45 περιφερειακές οργανώσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ παρέδωσε στις αρχές λίστες με 56 χιλιάδες μέλη του...

Είναι φανερό πως την αστική τάξη της Ρωσίας θα τη βόλευε από τη μια να στείλει στο «μουσείο της Ιστορίας» το σφυροδρέπανο κι από την άλλη να μπορεί ανεμπόδιστα να καπηλευτεί τους αγώνες του σοβιετικού λαού, που δόθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με επιτυχία, κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων. Κι εκείνο που θέλει να αποτρέψει είναι το σφυροδρέπανο να συνεχίσει να είναι παρόν στους καθημερινούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και να δείχνει την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Αυτό, όμως, όσους νόμους και δικαστικές αποφάσεις κι αν περάσει δε θα το καταφέρει ποτέ!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ