Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αγροτιά στη μάχη!

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη βδομάδα που διανύουμε πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με προοπτική τον πανελλαδικό συντονισμό τους και κορύφωσή τους με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη. Ο νέος γύρος αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να έχει μεγαλύτερη μαζικότητα και περισσότερο δυναμισμό, εκφράζοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να εντείνει την πάλη της κατά της πολιτικής ξεκληρίσματός της και παράδοσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Στο στόχαστρο των αγωνιζόμενων αγροτών βρίσκεται η νέα ΚΑΠ, η οποία, στον πρώτο, κιόλας, χρόνο εφαρμογής της, είχε δραματικές επιπτώσεις για το φτωχό αγροτικό κόσμο. Το εισόδημα των μικρών και των μεσαίων παραγωγών υπέστη νέα δραστική μείωση, καθώς οι καλλιέργειες περικόπηκαν και η παραγωγή μειώθηκε - κάποιες, μάλιστα, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, πάνε προς εξαφάνιση - οι επιδοτήσεις πετσοκόφτηκαν, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων έπεσαν κι άλλο και το υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξήθηκε. Αυτές οι επιπτώσεις, που αποτελούν, πλέον, αναμφισβήτητη πραγματικότητα, έχουν στρέψει τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, κατά της νέας ΚΑΠ. Αλλωστε, για τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν, τεράστιες ευθύνες έχει η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία βεβαίως είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που καθόρισε η ΠΑΣΥ, προβάλλει τα ουσιαστικά, αγωνιστικά αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και βρίσκεται έξω και ενάντια στη διαχειριστική λογική, που προωθούν η κυβέρνηση, με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών ηγεσιών. Το συνεπές αγροτικό κίνημα καλεί τους αγρότες να μην αποδεχτούν τη μοιρασιά «των ορεκτικών της πείνας και των επιδορπίων της ελεημοσύνης», που «προσφέρει» η ΚΑΠ, ν' αγωνιστούν για τη διεύρυνση του εισοδήματός τους και τη βελτίωση της ζωής στο χωριό, να εντείνουν την πάλη τους, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με κατεύθυνση την ανατροπή της, συντονίζοντας τον αγώνα τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η ΠΑΣΥ προβάλλει τη διέξοδο για την αγροτική οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, ο οποίος με τη βοήθεια του κράτους, θα συνενώνει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ετσι, θα διασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή δουλιά και βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και θα ικανοποιούνται οι διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, με φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η εφαρμογή άλλης πολιτικής, ριζικά αντίθετης από τη σημερινή, που απαιτεί αλλαγή του συσχετισμού δύναμης κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ της πολιτικής του ΚΚΕ που αντιμάχεται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ, γιατί αποτελούν μαζί με τα μονοπώλια, τους εμποροβιομηχάνους, που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών, εχθρούς του λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ