Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τηλεοπτική αγυρτεία

Τελικά, έστω και προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα κανάλια αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις τοπικές εκλογές. Ομως, όπως προκύπτει από τις εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η ενασχόλησή τους έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την αποσιώπηση.

Μακριά από την ουσία, με σαφέστατη πρόθεση να υποβαθμίσουν τις σημαντικές πολιτικές διακυβεύσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να μεταφέρουν τη συζήτηση στα δευτερεύοντα και ελάσσονα ζητήματα και τελικά άσχετα με αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της Αυτοδιοίκησης για τις λαϊκές δυνάμεις και με προφανή τη διάθεση των συντονιστών για εντυπωσιοθηρία, οι εκπομπές των τελευταίων ημερών ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της δικομματικής ψευτοαντιπαράθεσης. Ολοι αυτοί, δηλαδή, που κόπτονταν για τα λεγόμενα αυτοδιοικητικά κριτήρια, έκαναν εκπομπές με περιεχόμενο αλλότριο των εκλογών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί ένα μακρύ χρονικό διάστημα στο οποίο τα κανάλια απαξίωναν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με την εκκωφαντική σιωπή τους.

Με τη σκανδαλολογία και την αναγωγή του ευτελούς σε πρώτιστο, συνέτειναν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος πόλωσης και αποπροσανατολισμού. Μιας πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψευδεπίγραφης και επικίνδυνης, παραπλανητικής, ακριβώς γιατί γίνεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και τη νομή της εξουσίας. Και όλ' αυτά στο όνομα ότι ο θεσμός απαιτεί «τίμιους διαχειριστές» της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού και σ' αυτόν μπορεί να υπάρχουν σκάνδαλα, αλήθεια είναι αυτό, αλλά με αποσιώπηση ότι υπάρχουν γιατί ως μηχανισμός του κράτους υπηρετεί και αλώνεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετούν οι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο.

Με το ίδιο πνεύμα, τα ιδιωτικά κανάλια (κατά πάγια τακτική) ακολούθησαν μια επιλεκτική τακτική, που ουσιαστικά απέκλειε τις θέσεις του ΚΚΕ από τη συζήτηση, αφού σ' αυτήν περί άλλα ετύρβαζαν και όχι για τις εκλογές, ενώ στον τηλεοπτικό χρόνο προς το ΚΚΕ ήταν τσιγκούνηδες οι τηλεοπτικοί «οικοδεσπότες».

Η κυβέρνηση, παρά τις επισημάνσεις γι' αυτή την απαράδεκτη τακτική, ένιψε τας χείρας της. Και όμως, αυτά τα κανάλια της παραπληροφόρησης και της εμπορευματοποίησης της ενημέρωσης νέμονται τις τηλεοπτικές συχνότητες, περιουσία του ελληνικού λαού.

Ωφελημένο από αυτή την τακτική των καναλιών είναι και το ΠΑΣΟΚ αφού η προεκλογική τηλεοπτική αντιπαράθεση περιορίστηκε στο πεδίο των άσφαιρων μονομαχιών με τον έτερο του δικομματικού συνεταιρισμού. Ετσι, έμεινε στο απυρόβλητο και πάλι η κοινή και αδιαίρετη πολιτική τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν, στις μέρες που απομένουν, στο δρόμο προς την κάλπη: Αποπροσανατολισμό, παραπληροφόρηση, τεχνητά διλήμματα, εκβιασμούς, ακόμη και την τηλε-τύφλωση. Με εφόδιο την αποκτημένη εμπειρία και με γνώμονα το ταξικό τους συμφέρον καλούνται να ξεπεράσουν όλα αυτά και με καθαρό μυαλό να σταθούν την Κυριακή μπροστά στην κάλπη.

Η ανάδειξη της ευθύνης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση για τα μεγάλα και τα επιμέρους προβλήματα, και η καταδίκη τους, με την καταψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τα δύο κόμματα, είναι καθήκον των εργαζομένων. Ενα καθήκον που ολοκληρώνεται με την υπερψήφιση των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές και αγωνιστικές δυνάμεις.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ