Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο «γάιδαρος» και το «άλογο»

Στα... «μαχαίρια» ξαναβρέθηκαν τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ με την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή - αυτή τη φορά - την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει στη ληστρική εκμετάλλευση του ξένου κεφαλαίου την Εμπορική Τράπεζα με την αξιόλογη «προίκα» της («Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων», «Μετρολάιφ» κλπ.). Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να στηθεί στα... 3 μέτρα η κυβέρνηση Καραμανλή, επειδή την περασμένη Δευτέρα έδωσε το «πράσινο» στο υπουργείο Οικονομικών (ΔΕΚΑ) και τους ελεγχόμενους από το δημόσιο φορείς (Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.) να πουλήσουν το περίπου 35% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ.

Αν νομίσετε ότι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής και γενικότερα με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του «λιγότερου κράτους», που επιτάσσει η ΕΕ και η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, κάνετε μεγάλο λάθος. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιάσει «πλούσιο έργο», που αποτυπώνεται με το ξεπούλημα μιας σειράς μεγάλων κρατικών και μάλιστα στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε πως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ πουλήθηκαν (μερικά ή ολικά) στο μεγάλο κεφάλαιο (δεν έχει σημασία αν είναι ελληνικό ή ξένο) ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η ΕΤΒΑ, η Ιονική Τράπεζα (θυγατρική της Εμπορικής), η Εθνική Τράπεζα κλπ.

Η μεγάλη διαφωνία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η ΝΔ - ως κυβερνών κόμμα - δεν εφαρμόζει «σωστά» τις ιδιωτικοποιήσεις. Γι' αυτό και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εστίασε από την πρώτη στιγμή την κριτική της (διά στόματος Μ. Δαμανάκη και Ν. Αθανασάκη) στο ότι η κυβέρνηση πουλάει την Εμπορική «φτηνά και με αδιαφάνεια»! Στην ουσία, δηλαδή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία που αξιοποιούσε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή το «τίμημα» και η «αδιαφάνεια» και όχι αυτό καθεαυτό το συντελούμενο πολιτικοοικονομικό έγκλημα, που έγινε και γίνεται από τους μονομάχους του δικομματισμού - με την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά μονοπώλια.

Και, φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ - ξεχνώντας τι έλεγε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - υπεραμύνεται της πολιτικής των «γαλάζιων» ιδιωτικοποιήσεων, με παρόμοια επιχειρήματα που προβάλλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιος δε θυμάται, για παράδειγμα, τον Γ. Αλογοσκούφη και άλλα στελέχη της ΝΔ να κατηγορούν - από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις «πουλάνε τα ασημικά για να πληρώσουν την υπηρέτρια»! Τώρα, όμως, που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας υπεραμύνεται της πολιτικής των «γαλάζιων» ιδιωτικοποιήσεων, κατηγορώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι... σαμποτάρει την πώληση της Εμπορικής στους Γάλλους.

Με τη στάση τους αυτή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να κρύψουν το γεγονός ότι το καπιταλιστικό κράτος - δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνώντες - ενεργώντας σαν «συλλογικός καπιταλιστής», εφαρμόζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ενισχύοντας και μ' αυτό τον τρόπο το κεφάλαιο, ενώ «κοκορομαχούν» στον αστερισμό της λογικής του «πουλάω το άλογο σε τιμή γαϊδάρου» και «αγοράζω το γάιδαρο σε τιμή αλόγου»! Στο χέρι μας είναι να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε. Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ