Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τους κυνηγούν «Θεοί και Δαίμονες»

Τρεις φορές, μέσα σε λίγες μέρες, το χαλάζι έπληξε μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Βοιωτίας. Η καταστροφή που προκάλεσε είναι, σε πολλές περιπτώσεις, ολοκληρωτική και χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. «Ξεσκέπαστο μαγαζί» το χωράφι, βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Πότε η ξηρασία και ο λίβας, πότε η βροχή και το χαλάζι προκαλούν τεράστιες ζημιές. Το πρόβλημα που δημιουργεί ο «κακός καιρός» επιδεινώνεται εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας για τη λήψη μέτρων προφύλαξης - εν προκειμένω δε λειτουργούν συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας - και της αναποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης της αγροτικής παραγωγής.

Οι αγρότες πληρώνουν στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής τους - οι αγροτικές εισφορές ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο - αλλά δεν αποζημιώνονται κανονικά για τις καταστροφές. Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το σύνολο των ζημιών, ούτε όλους τους φυσικούς κινδύνους. Στην περίπτωση που η ζημιά εκτιμηθεί κάτω από 25%, οι πληγέντες παραγωγοί δε δικαιούνται αποζημίωσης και το ανώτερο όριο κάλυψης της ζημιάς φτάνει στο 75%. Οσοι αποζημιώνονται εισπράττουν, με μεγάλη καθυστέρηση, ψίχουλα. Ο οργανισμός οδηγείται σε χρεοκοπία - έχει χρέη 1,3 δισ. ευρώ κι αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του - επειδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν καταβάλλουν την κρατική συμμετοχή, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η κατάσταση για τους αγρότες θα πάει προς το χειρότερο, καθώς η ΕΕ προωθεί ιδιωτικοποίηση των αγροτικών ασφαλειών, που θα φέρει υπερδιπλασιασμό των αγροτικών εισφορών. Από το 2010 και μετά αναμένεται «επέλαση» των ιδιωτικών εταιρειών στην αγροτική ασφάλιση και οι αποζημιώσεις θα χορηγούνται μόνο στους πληγέντες παραγωγούς που θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη για το 50%, τουλάχιστον, της προσδοκώμενης παραγωγής τους. Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ, που υλοποιείται, με ζήλο και συνέπεια, από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στόχο έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών.

Τους μικρομεσαίους αγρότες τούς κυνηγούν «Θεοί και Δαίμονες». Από τη μια οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, που καταστρέφουν την παραγωγή, και από την άλλη η αντιαγροτική πολιτική που τους ξεκληρίζει. Δε χρειάζεται να τα βάλουν με κανένα «θεό ή δαίμονα». Μπορούν, απλά, να παλέψουν για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπει κάλυψη για το 100% των ζημιών, απαιτώντας τη γενναία χρηματοδότησή του από το κράτος. Και, κυρίως, χρειάζεται ν' αγωνιστούν για τη συνολική ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και υπέρ του ΚΚΕ, η συγκρότηση του Μετώπου και η κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία και θα εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική. Οι επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δίνουν μια καλή ευκαιρία στον αγροτικό κόσμο να κάνει ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ