Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Παιχνίδι» με τη μόρφωση των παιδιών

Αισχρό παιχνίδι με την αγωνία δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους για τη μόρφωση και το μέλλον τους, κάνει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε χτες τη δήθεν αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα. Μάλιστα, μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές επιδίδεται σε ένα ακόμα παιχνίδι εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού, υποκρινόμενη ότι η αύξηση προβλέπεται στα ιδρύματα της επαρχίας, υπονοώντας ότι έτσι θα ενισχυθούν αυτά τα ιδρύματα.

Τα περισσότερα επαρχιακά ιδρύματα είναι κατά κοινή ομολογία κατάφωρα υποβαθμισμένα, δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη εχέγγυα για ουσιαστικές σπουδές, γιατί στερούνται υποδομών, προσωπικού και επιστημονικού αντικειμένου. Συνεπώς, πολλά από τα Τμήματα των επαρχιακών ιδρυμάτων δεν τα προτιμούν καν οι μαθητές, δεν τα δηλώνουν στο μηχανογραφικό ή τα δηλώνουν μαθητές που τελικά συγκεντρώνουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Επιπλέον, για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους σε απομακρυσμένες πόλεις και χωριά οι φοιτητές, χρειάζεται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για στέγαση, σίτιση και μετακινήσεις, αφού η φοιτητική μέριμνα στα ιδρύματα είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές στην επαρχία γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σ' αυτές.

Το ερώτημα είναι λοιπόν: Σε τι θα βοηθήσει η αύξηση των θέσεων σ' αυτά τα ιδρύματα, όταν έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να καλυφθούν; Αν σκεφτούμε παράλληλα ότι οι εισακτέοι στα ανώτατα ιδρύματα αυξήθηκαν περίπου κατά 35% τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά αυτό το γεγονός σε τίποτα δε βελτίωσε τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, γίνεται φανερή η υποκρισία και το παιχνίδι της κυβέρνησης. Τα ίδια τα πανεπιστήμια ζητούν 11.000 λιγότερους εισακτέους σε σχέση με πέρσι, λένε ότι τόσους μπορούν να δεχτούν, τόσους μπορούν να εκπαιδεύσουν, αλλά η κυβέρνηση όχι απλά δε μειώνει τους εισακτέους από πέρσι, αλλά στέλνει κι άλλους 640!

Είναι φανερό ότι οι εισακτέοι συνεχώς αυξάνονται, σε σχολές που συνεχώς υποβαθμίζονται. Αυτό είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή τόσο της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Είναι υποκριτικές οι όποιες «αντιπολιτευτικές» κορόνες του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως κυβέρνηση «έσπειρε» σε κάθε κωμόπολη κι ένα «πανεπιστήμιο» ή ΤΕΙ, χωρίς να του εξασφαλίσει ούτε καν κτίρια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που ονόμασε «ανώτατες» τις σχολές που διδάσκουν πώς να πριονίζεις ξύλα και να πουλάς έπιπλα ή να «ζωγραφίζεις» κήπους... Και φυσικά η ΝΔ ως κυβέρνηση τις διατηρεί, χωρίς να έχει βελτιώσει τίποτα στις υποδομές τους, το περιεχόμενό τους ή τη φοιτητική μέριμνα. Η εξευτελιστική υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι έργο και των δυο και δεν αλλάζει με αυξομειώσεις των εισακτέων. Γιατί, σε τελική ανάλυση, σ' ένα στενό δωμάτιο όσο κι αν αλλάξεις θέση στα έπιπλα, πάλι δε θα χωρέσουν!


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ